Search
donderdag 6 oktober 2022

Nieuws

Palingpetities overhandigd aan Pieter Grinwis

Palingpetities overhandigd aan Pieter Grinwis

Paling

DEN HAAG - 21 maart - Vandaag is de palingpetitie overhandigd aan Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. RAVON en Good Fish verzamelden de afgelopen twee jaar gezamenlijk meer dan 41.000 handtekeningen onder de noemer “Power To The Paling”, om aandacht te vragen voor de kritieke toestand van de paling.

Kinderen leggen route van de paling af: van gemaal naar de binnenstad
De dag startte bij gemaal Schoute in Scheveningen, een van de plekken waar glasaaltjes vanuit zee een weg zoeken naar onze polders om op te groeien. Groep 6 van basisschool De Burcht uit Veenendaal was in het kader van een excursie over duurzaamheid met de bus naar het gemaal gekomen om meer te weten te komen over de wondere wereld van de paling. Marcel Belt, bestuurder van Hoogheemraadschap van Delfland vertelde de kinderen hoe de vispassage van gemaal Schoute werkt.

Daarna trok het gezelschap naar het centrum van Den Haag, waar op de Spuibrug de petities werden uitgereikt aan Kamerlid Grinwis. Geen toevallige locatie, want glasaaltjes passeren dit punt op hun weg naar ons achterland. Visonderzoeker Martijn Schiphouwer van RAVON gaf ter plaatste een mini-college met een paar glasaaltjes in de hoofdrol.

Tweede Kamer
De petities werden uitgereikt aan Grinwis, omdat hij met andere kamerleden vorig jaar twee moties indiende om de ‘migratie’ van de paling te verbeteren, door te pleiten voor het aanleggen en verbeteren van vispassages. De Tweede Kamer stemde zowat unaniem in. Grinwis: “De paling is een heel bijzonder dier. In Nederland en ook in Europa moeten we daarom alles op alles zetten om de paling voor toekomst te behouden. Het zou goed zijn als we meer manieren weten te vinden om sluizen, dammen en gemalen ‘passeerbaar’ te maken voor trekvissen.”

Hoopvolle toekomst?
Met het uitreiken van de petities komt er een einde aan de Power To The Paling campagne, maar de acties voor de paling gaan onverminderd door. RAVON blijft zich samen met waterbeheerders inzetten voor meer en betere vispassages en de aanleg van aalreservaten. Good Fish maakt zich sterk om niet-duurzame vis uit de supermarkten te krijgen. Samen met de steun vanuit de Nederlandse politiek gloort er hoop voor deze oer-Hollandse vis. 

 

Vorig artikel Slang in de hoop is hoop voor de slang: broeihopenseizoen 2022
Volgend artikel Schubben en Slijm 49 is verschenen
Printen
715

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top