30mrt
2022
Onze prachtige onderwaterwereld op groot scherm zien? Komend weekend is het zover, dan kun je 'Nederland Onder Water - duik in onze ongekende natuur' in de bioscoop gaan bekijken. Ga naar de website van Pathé...
Regelmatig spoelen beschadigde alen (paling) aan langs onze rivieren. Voor het onderzoek naar de oorzaak zoeken we zoveel mogelijk waarnemingen. Wandel je wel eens langs de rivieren en kom je een aangespoelde aal of andere vis tegen, meld dit dan via ravon.nl/knakaal.
RAVON onderzoekers ontdekten bij Gorssel de eerste kamsalamander die in Nederland aan de schimmel 'Bsal' is overleden.
Heb je een dode salamander (of andere amifibiesoort) gezien? Maak er dan aub een foto van en meld de waarneming op ravon.nl/ziektes.
Op zondag 19 juni presenteerde Kirsten Dorrestijn haar boek "Het boek van de kleine dieren (en de wat grotere). Op pad door het Nederlandse dierenrijk". RAVON onderzoekers Frank Spikmans (over rivierprik) en Tariq Stark (over boomkikker) droegen aan twee hoofdstukken bij. >
Op 10 juni presenteerde de minister maatregelen die nodig zijn om uit de stikstofimpasse te komen. Die maatregelen zijn ingrijpend en het is goed invoelbaar dat het bij veel boeren tot onrust leidt. Maar veel media vergroten deze onrust uit waardoor de debatten verharden. En het verhaal van de natuur wordt onvoldoende verteld.
Het is een diertje dat veel mensen wel kennen, maar je komt hem niet zo snel tegen: de hazelworm. Omdat we in delen van Noord-Brabant nog onvoldoende weten waar hij precies leeft, zijn we een onderzoek gestart. Heb jij in West- of Midden-Brabant weleens een hazelworm gezien? Laat het ons weten!
Op 30 juni organiseert SoortenNL een symposium over droogte. Tegen welke uitdagingen lopen boeren, waterschappen, overheden, terreinbeheerders en soortenorganisaties aan? Hoe kunnen we van elkaar leren en samenwerken aan oplossingen tegen verdroging? Bekijk het programma en meld je aan.
De nieuwsbrief voor vrijwilligers van RAVON. Met in dit nummer artikelen over geelbuikvuurpadden in Zuid-Limburg, Help, mijn waarneming wordt opgegeten, poelen op de kaart in Zeeland en kwetsbare rivierdonderpadden.
Werk je in gebieden met amfibieën, ben je vijvereigenaar of houd je zelf amfibieën ? Kijk dan de kennisclip om ziektes te herkennen en verspreiding te voorkomen.
Met in dit nr o.a. smaragdhagedissen, vinpootsalamanders en vissen als verspreiders van plantenzaden. Word donateur, steun onze soorten en ontvang ons tijdschrift vier keer per jaar. Voor nog geen €2,50 per maand!