Search
woensdag 6 juli 2022

Nieuws

Aalscholver onterecht onder vuur in Europees Parlement

Aalscholver onterecht onder vuur in Europees Parlement

Opinie

Vorige week publiceerde de Vogelbescherming een artikel over de aalscholver in reactie op een oproep van Europarlementariërs om de beschermde status van de aalscholver op te heffen. Het zou 'te goed gaan' met deze soort.
Onderzoek laat een heel ander beeld zien, stelt de Vogelbescherming: "De aalscholver dankt zijn naam aan het eten van aal, de inmiddels zeer bedreigde paling. Toch eet de aalscholver voor het grootste gedeelte vis die voor de commerciële visserij oninteressant is. Het menu van de aalscholver bestaat voor 70% uit pos en blankvoorn, soorten waar geen enkele vraag naar is."  RAVON onderschrijft deze bevindingen.

Aalscholvers jagen waar wij het ze makkelijk maken. Een stuw in de rivier bijvoorbeeld, zorgt voor een ophoping van vissen die niet kunnen migreren. Met het afschieten van aalscholvers begeef je je daarom niet op de weg naar gevarieerde en gezonde vispopulaties. Daarvoor moeten habitats diverser en dynamischer worden; denk aan getijdenzones, overstromingsvlakten, variatie in stroming en structuren in het water, zoals planten en hout. Vissen moeten daarnaast hun leefgebieden kunnen bereiken zonder vast te lopen. Het watersysteem moet daarom verder ontsnipperd worden, er zijn nog steeds veel obstakels en slecht werkende vispassages. 

Foto: Arthur de Bruin

 

 

Vorig artikel Geautomatiseerde vismigratie
Volgend artikel RAVON zoekt stagiaires
Printen
1019

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top