Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

maandag 20 mei 2024

Nieuws

Excursie onderwaterleven in een poel

Natuurwacht Bommelerwaard

Evenement datum: 30-4-2023 09:30 Exporteren evenement

Excursie onderwaterleven in een poel

Op deze excursie gaan we proberen om wat van het verborgen onderwaterleven in poelen zichtbaar te maken. Een van de soorten die we hopen aan te treffen is de vrij zeldzame kamsalamander. Kamsalamanders leven een deel van het jaar op het land. In het vroege voorjaar trekken ze naar hun voortplantingsgebied dat bestaat uit vijvers en poelen. De dieren veranderen dan van uiterlijk en het mannetje van de kamsalamander ontwikkelt een gekartelde kam op zijn rug. Het vrouwtje zet in de poel haar eitjes af tussen de plantenbladeren.

De Boezem van Brakel is een vochtig natuurgebied dat belangrijk is voor verschillende soorten planten en dieren. In de poelen in dit gebied leven de kamsalamander en de kleine modderkruiper, een bodemgebonden zoetwatervis. Onder andere vanwege het voorkomen van deze dieren is het gebied aangewezen als onderdeel van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden.

Behalve salamanders verwachten we waterdieren aan te treffen als watertorren, poelslakken, kokerjuffers, bloedzuigers, libellenlarven en natuurlijk padden en kikkers. Als bonus horen we misschien de waterral en de roerdomp, of zien we de ijsvogel voorbij flitsen.

De inspectie van de poelen voor deze excursie is tevens onderdeel van een inventarisatie van kamsalamanders voor RAVON, de organisatie die in Nederland reptielen, amfibieën en vissen beschermt en monitort.

Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied kan er een beperkt aantal mensen mee. Stuur om aan te melden een mailtje naar arnoutdemooij@gmail.com.

Printen
Tags:
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top