Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Soorten

Tiendoornige stekelbaars

Pungitius pungitius

Tiendoornige stekelbaars Pungitius pungitius Jelger Herder

Op de rug van de tiendoornige stekelbaars bevinden zich tien harde stekels, soms zijn dit er één of twee meer of minder. Het is een soort die in vrijwel elk kleiner stilstaand of langszaamstromend water aangetroffen wordt.


Herkenning

De tiendoornige stekelbaars (Pungitius pungitius) is een kleine zijdelings afgeplatte vis uit de familie van de stekelbaarzen (Gasterosteidae). Op de rug bevinden zich tien harde stekels, soms zijn dit er één of twee meer of minder. Ook achter iedere borstvin en voor de anaalvin bevindt zich een stekel. De flanken zijn olijfgroen met zwarte strepen of vlekjes. In de paaitijd krijgen de dieren een donkere kleur, de mannetjes donkerder dan de vrouwtjes. Ze hebben geen schubben maar soms wel beenplaatjes. De soort wordt tot circa 7 centimeter lang. Het onderscheid met de driedoornige stekelbaars kan gemaakt worden doordat deze soort twee tot vier stekels op de rug heeft.

Tiendoornige stekelbaars Pungitius pungitius Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

In de paaitijd, die loopt van april tot juli, bouwen de mannetjes een tunnelvormig nest van plantenresten tussen de waterplanten. Het vrouwtje wordt hierheen gelokt door middel van baltsgedrag. Na het bevruchten van de eieren bewaakt het mannetje het nest.

Levenswijze

Het leefgebied ligt in kleinere stilstaande tot langzaamstromende wateren met veel waterplanten zoals sloten, kleine beken en poelen. De soort is een zichtjager en voedt zich met macrofauna, zoals watervlooien, muggenlarven en borstelwormen.

Tiendoornige stekelbaars Pungitius pungitius Jelger Herder

 

Verspreiding

Tiendoornige stekelbaars komt wijdverspreid voor van Noord-West Europa tot diep in Siberië, in Centraal en Zuid-Europa komt de soort niet voor. De Tiendoornige stekelbaars wordt in Nederland in vrijwel elk kleiner watertype aangetroffen.

Tiendoornige stekelbaars Pungitius pungitius Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De tiendoornige stekelbaars behoort tot de algemeenste soorten van Nederland. Het verdwijnen van waterplanten kan plaatselijk leiden tot het afnemen van de soort. Tiendoornige stekelbaars is opgenomen in de Visserijwet zonder minimummaat of gesloten tijd.

Tiendoornige stekelbaars Pungitius pungitius
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Tiendoornige stekelbaars trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Sterlet
Printen
14616

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top