Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

donderdag 28 maart 2024

Vissen - Zoek een soort

Grote modderkruiper. Foto: Jelger Herder

Wil je graag helpen bij het inventariseren van vissen in Nederland, maar loop je liever niet iedere keer dezelfde route in hetzelfde gebied? Dan kun je meehelpen bij het verspreidingsonderzoek naar vissen. Het onderzoek richt zich op het voorkomen van een aantal beschermde soorten maar ook de andere vissoorten worden meegenomen. Er is onderscheid te maken in soorten van plantenrijke wateren zoals de bittervoorn en modderkruipers, soorten van stromende of zuurstofrijke omstandigheden zoals beekprik en de rivierdonderpad en exotische soorten als blauwband en zonnebaars.

Wat ga je doen?

Je verlaat de gebaande paden om op zoek te gaan naar vissen binnen de kilometerhokken in de zoekkaart. Je kiest de te inventariseren wateren hier, eventueel in overleg met de meetnetcoördinator, zelf uit. Afhankelijk van de doelsoort voer je bij voorkeur twee bezoeken uit in een jaar. De meeste inventarisaties worden uitgevoerd met een schepnet, voor sommige soorten wordt er gebruik gemaakt van de prikkencilinder of de zaklamp. Na je bezoek geef je, je waarnemingen van alle waargenomen vissoorten en eventueel ook van amfibieën of reptielen door via www.waarneming.nl en telmee.nl, beide platfoms hebben invoer-apps voor zowel Android als Iphone toestellen. Voor het uitvoeren van trendanalyses is het hierbij van belang dat de zoek- of vangmethode en alle waargenomen vissoorten worden ingevoerd.

Wat mag je verwachten

Je gaat aan de slag in de natuur en leert de plaatselijke visfauna kennen. Heb je al een basiskennis over vissen, dan kan je die tijdens het veldwerk bijspijkeren. Ben je nog een beginner? Dan leer je in de eerste jaren veel bij over de verschillende soorten.

Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.

RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • De bereidheid om één of meerdere keren per jaar de natuur in te gaan
  • Basiskennis van vissen is handig
  • Een schepnet, zaklamp of prikkencilinder
  • Een betredingsvergunning terreinbeheerder/ toestemming van de eigenaar
  • Een ontheffing voor het verstoren van beschermde diersoorten
  • Evt. herkenningsgids

Vacante gebieden

Nieuwsgierig naar de kilometerhokken waar je kunt inventariseren? Kijk op deze kaart.

Meedoen

Via het aanmeldformulier op deze pagina kun je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen bekijken we welke kilometerhokken bij jou in de buurt je kunt inventariseren. Als er in de buurt een regiocoördinator of andere gedreven vrijwilliger woont, kan je ook een keertje met diegene afspreken om samen op pad te gaan om de kneepjes van het vak te leren.

Het monitoren van vissen doe je het beste in het voorjaar, zomer of het vroege najaar. Of winterperiode voor rivierdonderpad met zaklampvissen. Tijdens die periode vinden we het makkelijkst om mensen in te werken. Je kan je ook in de winter of het late najaar aanmelden als nieuwe vrijwilliger. Door de winterstop nemen we pas in het voorjaar met jou contact op.

Naar welke soorten moet worden gezocht?

In de zoekkaart staan de soorten waarvan RAVON gericht 1x1 km-hokken ter onderzoek aanbiedt via de zoekkaart. Van de overige soorten zijn alle waarnemingen uiteraard ook belangrijk en van harte welkom!

Zie voor meer informatie de soortpagina van de vissen en de herkenningskaarten.

Veldprotocol

Door op de doelsoorten hieronder te klikken, krijg je het veldprotocol voor het inventariseren van de betreffende soort.

Rivierdonderpad Jelger Herder RAVON.jpg
Rivier- en beekdonderpad

Beekprik Jelger Herder RAVON
Beek- en rivierprik

Grote modderkruiper Jelger Herder RAVON.jpg
Grote modderkruiper

Kleine modderkruiper Jelger Herder RAVON.jpg
Kleine modderkruiper

Bittervoorn Jelger Herder RAVON
Bittervoorn

Samenvatting

Periode gehele jaar
Dagdeel overdag en 's nachts
Locatie heel Nederland
Soortgroep vissen
Ervaring ●○○
Tijd ●○○

Aanmelden

Zoekkaart

Handige links

Logo NEM

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top