Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

maandag 22 april 2024

Soorten

Sterlet

Acipenser ruthenus

Sterlet Acipenser ruthenus Jelger Herder

De sterlet is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland wordt waargenomen. Deze soort word maximaal zo’n 125 centimeter lang.


Herkenning

De sterlet (Acipenser ruthenus) behoort tot de familie van de steuren (Acipenseridae). De soort kan tot 125 centimeter groot worden. De soort heeft een spitse snuit en kleine, meestal lichtgekleurde beenplaten. Bekdraden hebben franjes. in tegenstelling tot andere in Nederland aangetroffen exotische steuren. Zie verder de herkenningskaart uitheemse steuren

 

Sterlet Acipenser ruthenus


 

Ecologie

 

Voortplanting

In het natuurlijke verspreidingsgebied vindt de voortplanting  plaats in grote rivieren op delen met een sterke stroming en stenig of grindrijk substraat. In Nederland plant de soort zich niet voort. 

Levenswijze en habitat

Het leefgebied van de sterlet bestaat uit diepe, langzaam stromende delen van grote rivieren. Bij stijgende waterstanden, verplaatst de soort zich naar ondergelopen gebieden om te foerageren. Ze voeden zich met macrofauna en vissen die ze met hun bekdraden opsporen in de bodem. 

 

 

Verspreiding

In het oorspronkelijke leefgebied (de riviersystemen rondom de Zwarte zee, Aros zee, Kaspische zee en Siberië) zijn populaties sterk achteruitgegaan. Sterlet wordt in grote aantallen gekweekt en uitgezet in Rusland en het Donausysteem. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden uitheemse steurenverkocht voor tuinvijvers. Sindsdien duiken losgelaten tuinvijverexemplaren met enige regelmaat op. Ook worden uitheemse steuren incidenteel uitgezet in sportvisserijwateren en zijn er mogelijke ontsnappingen uit kwekerijen stroomopwaarts van Nederland. 

Sterlet Acipenser ruthenus

 


 

Bedreiging en bescherming

De sterlet is een exoot in Nederland en geniet daarom geen bescherming. De soort staat internationaal als ernstig bedreigd op de IUCN Red List of Threatened Species door de bedreigde status in haar natuurlijke verspreidingsgebied.

 


 

Zie ook

Kaft CITES Identification Guide

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Springkikker (Exoot)
Volgend artikel Tiendoornige stekelbaars
Printen
3556

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top