Search
zondag 23 januari 2022

Soorten

Sterlet

Acipenser ruthenus

Sterlet Acipenser ruthenus Jelger Herder

De sterlet is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland wordt waargenomen. Deze soort word maximaal zo’n 125 centimeter lang.


Herkenning

Sterlet (Acipenser ruthenus) is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland wordt waargenomen. Bij de in Nederland aangetroffen exemplaren is de snuit spits. De beenplaten zijn klein (56 tot 71 beenplaten op de flank). Sterlet word maximaal zo’n 125 centimeter lang. Het lichaam is donkergrijs gekleurd met een lichte streep op de beenplaten en een lichte buikzijde. De vinnen zijn donkergrijs met een lichte rand. Bekdraden hebben franjes.

Sterlet Acipenser ruthenus


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paai vindt plaats op grindbedden met sterke stroming.

Levenswijze

In zijn natuurlijke habitat wordt sterlet gevonden in grote rivieren. Bij stijgende waterstanden, verplaatst de soort zich naar ondergelopen gebieden om te foerageren.


 

Verspreiding

In het oorspronkelijke leefgebied (de riviersystemen rondom de Zwarte zee, Aros zee, Kaspische zee en Siberië) zijn populaties sterk achteruitgegaan. Sterlet wordt in grote aantallen gekweekt en uitgezet in Rusland en het Donausysteem. In Nederland is de Sterlet een zeer zeldzame verspreiding. Het kweken en de verkoop van Sterlet in vijvercentra heeft geleid tot incidentele uitzettingen in Nederland.

Sterlet Acipenser ruthenus

 


 

Bedreiging en bescherming

Sterlet staat op de IUCN Red List of Threatened Species. De soort wordt ingedeeld in de categorie: Endangered. Aangezien de sterlet niet inheems is in Nederland geld hier geen wettelijk beschermde status voor de soort.


 
Vorig artikel Springkikker (Exoot)
Volgend artikel Tiendoornige stekelbaars
Printen
1896

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top