Search
dinsdag 9 augustus 2022

Soorten

Europese meerval

Silurus glanis

Europese meerval Silurus glanis Jelger Herder

De Europese meerval is de grootste in Nederland levende zoetwatervis, er zijn exemplaren van ruim 2 meter gevangen.


Herkenning

Europese meerval (Silurus glanis) behoort tot de familie van de meervallen (Siluridae) en heeft langgerekt zijdelings afgeplat lichaam met een brede afgeplatte kop en grote bek met in het totaal zes bekdraden: twee op de onderkaak, twee in de mondhoeken en twee op de bovenkaak. De kleur is zwart tot bruin met gemarmerde flanken en een vuilwitte buik. Niet ver achter de kop bevindt zich een kleine rugvin, de anaalvin is juist erg lang en loopt door tot dichtbij de buikvinnen. De maximale lengte ligt waarschijnlijk rond de 3 meter, in Nederland zijn exemplaren van ruim 2 meter gevangen. Van de gelijkende soorten hebben bruine- en zwarte dwergmeerval acht bekdraden en een vetvin. Kwabaal heeft één bekdraad.

Europese meerval Silurus glanis Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplanting geschiedt in de periode mei-augustus bij een relatief hoge watertemperatuur in ondiepe en plantenrijke delen van het water. Het mannetje diept een nest uit, bewaakt dit en houdt de eitjes schoon door met z’n staart te bewegen.

Levenswijze

Het leefgebied ligt in grotere wateren waaronder rivieren, meren en de zwak brakke delen van estuaria. De Europese meerval is vooral actief gedurende de schemering en de nacht. Overdag houdt de soort zich schuil in gaten in de oever, tussen stenen, boomwortels of in het water hangende takken. De tastdraden en smaakpapillen helpen om in donkere omstandigheden prooien te detecteren. De jonge dieren voeden zich met macrofauna zoals vlo- en rivierkreeften. Volwassen meervallen eten hoofdzakelijk vis, ook staan andere soorten op het menu zoals amfibieën en watervogels.

Europese meerval Siluris glanis blikonderwater

 

Verspreiding

Europese meerval komt voor in Centraal en Oost- Europa tot aan het gebied rond de Kaspische Zee. Nederland ligt in de randzone van het verspreidingsgebied. Bij ons kwam de soort tot de eerste helft van de 20e eeuw alleen in het Haarlemmermeergebied voor. Als gevolg van uitzettingen is het verspreidingsgebied sterk toegenomen en wordt de soort in alle grote rivieren en ook veel meren en plassen waargenomen.

Europese meerval Siluris glanis Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De drooglegging van het Haarlemmermeergebied vormde in het verleden een bedreiging voor de soort. Gezien de recente sterke toename in de Nederlandse rivieren en omliggende wateren lijkt dit gevaar geweken. De soort is opgenomen in de Visserijwet met een jaarrond gesloten tijd.

Europese meerval Siluris glanis blikonderwater
Vorig artikel Elrits
Volgend artikel Europese moerasschildpad (Exoot)
Printen
11622

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top