Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Soorten

Donaubrasem

Ballerus sapa

Donaubrasem Ballerus sapa Jelger Herder

De Donaubrasem is een exoot die incidenteel wordt aangetroffen in de Nederlandse grote rivieren.


Herkenning

De Donaubrasem (Ballerus sapa) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). De soort heeft een hooggebouwd zijdelings afgeplat lichaam. De flanken zijn zilverwit van kleur en de kop is relatief klein met een onderstandige bek. Kenmerkend is de zeer lange anaalvin (41-48 vinstralen). De soort wordt circa 25 centimeter lang. Soorten die qua lichaamsbauw overeenkomsten vertonen met Donaubrasem hebben een kortere anaalvin: brasem (24-32 vinstralen), kolblei (22-26 vinstralen) en blauwneus (20-25 vinstralen).

Donaubrasem Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplanting vindt plaats in de periode april-mei in stromend water boven een grindbodem of waterplanten. In Nederland is nog geen voortplanting vastgesteld.

Levenswijze en habiat

De Donaubrasem is een stromingsminnende soort  die leeft in de grote rivieren en estuaria. De soort voedt zich met bodemorganismen.

Donaubrasem Ballerus sapa Jelger Herder

 

Herkomst en verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van de Donaubrasem wordt gevormd de stroomgebieden die afwateren aan de noordzijde van de Zwarte Zee en Kaspische Zee en stroomgebieden rond het Aralmeer. De soort is in 1995 uitgezet in het Rijnsysteem. Mogelijk heeft ook  het Main-Donau kanaal, dat in 1992 gereed kwam, een rol gespeeld bij de verspreiding van de soort naar het Rijnsysteem. De eerste waarneming in Nederland werd in 2002 gedaan. 

Donaubrasem Ballerus sapa Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

Donaubrasem is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. De soort wordt incidenteel waargenomen in Nederland waardoor hij geen bedreiging lijkt te vormen voor inheemse soorten.  In het oorspronkelijke verspreidingsgebied is de soort in sommige stroomgebieden bedreigd door watervervuiling. 

Donaubrasem Ballerus sapa Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Donaubrasem trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Diklipharder
Volgend artikel Driedoornige stekelbaars
Printen
3435

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top