Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Donaubrasem

Ballerus sapa

Donaubrasem Ballerus sapa Jelger Herder

Donaubrasem is een exoot die incidenteel wordt aangetroffen in de grote Nederlandse rivieren.


Herkenning

De Donaubrasem (Ballerus sapa) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae) en heeft een hooggebouwd zijdelings afgeplat lichaam. De flanken zijn zilverwit van kleur en de kop is relatief klein met een onderstandige bek. Kenmerkend is de zeer lange anaalvin. De soort wordt circa 25 centimeter lang. Kenmerkend is de zeer lange anaalvin (41-48 vinstralen). De soorten brasem (24-32 vinstralen), kolblei (22-26 vinstralen) en blauwneus (20-25 vinstralen), die qua lichaamsbouw overeenkomsten met Donaubrasem vertonen, hebben een kortere anaalvin.

Donaubrasem Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplanting vindt plaats in de periode april-mei in stromend water boven een grindbodem of waterplanten. In Nederland is nog geen voortplanting vastgesteld.

Levenswijze

De Donaubrasem is een stromingsminnende soort van de midden en benedenlopen van rivieren en estuaria. De soort voedt zich met bodemorganismen.

Donaubrasem Ballerus sapa Jelger Herder

 

Verspreiding

De soort komt oorspronkelijk uit stroomgebieden, zoals het de Donausysteem, die aan de noordzijde van de Zwarte Zee en de Kaspische Zee afwateren en de stroomgebieden rond het Aralmeer. In een aantal rivieren waaronder de Rijn is de Donaubrasem geïntroduceerd. De soort wordt sinds 1996 in de Duitse Rijn aangetroffen. De eerste waarneming in Nederland werd in 2002 gedaan. De aanleg van het Main-Donaukanaal, dat in 1992 gereed kwam, heeft mogelijk ook een rol gespeeld bij de verspreiding van de soort naar het Rijnsysteem.

Donaubrasem Ballerus sapa Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Donaubrasem is een uitheemse soort in Nederland die tot op heden alleen incidenteel wordt aangetroffen in de grote Nederlandse rivieren. In het oorspronkelijke verspreidingsgebied is de soort in sommige stroomgebieden bedreigd door watervervuiling. In Nederland is de Donaubrasem niet beschermd.

Donaubrasem Ballerus sapa Jelger Herder
 
Vorig artikel Diklipharder
Volgend artikel Driedoornige stekelbaars
Printen
2003

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top