Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 23 april 2024

Soorten

Brasem

Abramis brama

Brasem Abramis brama Jelger Herder

De brasem is één van de meest wijdverspreide vissoorten met een voorkeur voor voedselrijke omstandigheden. 


Herkenning

De brasem (Abramis brama) behoort tot de karpers (Cyprinidae). De soort heeft een hooggebouwd zijdelings afgeplat lichaam met een uitstulpbare onderstandige bek. De jonge dieren hebben zliverkleurige flanken, oudere brasems hebben een donkergrijze tot donkerbruine kleur. In de paaitijd krijgen de mannetjes witte paaiuitslag. De soort kan 77 centimeter lang worden maar wordt in Nederland doorgaans niet langer dan 60 centimeter. Met name jonge exemplaren van brasem kunnen verward worden met de gelijkende kolblei en uitheemse Donaubrasem en blauwneus. Kolblei heeft een groter oog en minder schubben tussen de zijlijn en rugvin (7-9 bij kolblei t.o.v. 10-13), Donaubrasem heeft een langere anaalvin en blauwneus is minder hoog gebouwd, heeft een verdikte neus en u-vormige bek.

Brasem Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paai van brasem vindt plaats in de periode van april tot juni op ondiepe plaatsen. In meren en plassen trekken de brasems hiervoor vaak naar aangrenzende vaarten en sloten, in de rivieren wordt bij hoogwater ook gepaaid op ondergelopen graslanden. De eieren worden bij voorkeur op waterplanten afgezet. Bij gebrek hieraan wordt op houtig substraat of stenen afgezet.

Levenswijze

Brasems hebben een voorkeur voor stilstaande tot langzaam stromende diepere voedselrijke wateren zoals de benedenlopen van grotere rivieren, meren, kanalen en vaarten. Met zijn uitstulpbare bek zoekt brasem naar ongewervelden in zachte bodems. De jonge dieren filteren dierlijk plankton uit de waterkolom. In de winter migreren brasems naar dieper en meer stilstaand water. 

Brasem Abramis brama Blik onder Water

 

Verspreiding

De brasem komt in een groot deel van Europa voor met uitzondering van Schotland, noordelijk Scandinavië, het Iberisch Schiereiland, Italië en Griekenland. Het verspreidingsgebied strekt zich uit tot aan het Aralmeer in Azië. De brasem komt in Nederland in vrijwel in elk watertype voor met uitzondering van kleinere ondiepe en heldere wateren zoals beekjes op de hogere zandgronden. 

Brasem Abramis brama Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Brasem behoort tot de algemeenste soorten van Nederland en kent weinig bedreigingen. In de tweede helft van de 20e eeuw nam de soort toe doordat veel wateren door het lozen van voedselrijk water sterk eutroof en troebel waren. Rond de eeuwisseling verbeterde de waterkwaliteit en werd veel water helderder en namen dichtheden op veel plaatsen af. De soort is opgenomen in de Visserijwet en heeft geen minimummaat of gesloten tijd.

Brasem Abramis brama Blik onder Water
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Brasem trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Brakwatergrondel
Volgend artikel Brasemblei
Printen
21694

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top