Search
woensdag 6 juli 2022

Soorten

Bot

Platichthys flesus

Bot Platichthys flesus Jelger Herder

De bot is de enige platvis die ook in het zoete water aangetroffen kan worden in Nederland. Deze in zoet water vrij zeldzame soort wordt aangetroffen in de grote rivieren.


Herkenning

De bot (Platichthys flesus) is een platte bodemvis die behoort tot de familie van de schollen (Pleuronectidae). Beide ogen bevinden zich aan de groen tot roodbruin gekleurde bovenzijde van het  lichaam. Meestal is dit de rechterkant. Met de lichte onderzijde ligt de vis op de bodem. De zijlijn is ruw wanneer in de staart-koprichting gestreken wordt. Bot kan een lengte van circa 50 centimeter bereiken. In estuaria kan de soort verward worden met schol (heeft gladde zijlijn) en schar (heeft geen gele of rode vlekken).

Bot Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paaiplaatsen liggen op een diepte van 20 tot 40 meter, vaak op 50 tot 100 kilometer uit de kust. De eieren en larven van bot zijn pelagisch. Bij een lengte van 1 centimeter verschuift het linkeroog naar de rechterzijde en wordt bot een platvis. De Juveniele botten trekken vervolgens richting de kust.

Levenswijze

Een aanzienlijk deel van de juveniele botten trekt naar brak en zoet water om op te groeien. Als ze na twee tot drie jaar geslachtsrijp zijn trekken ze weer naar zee om te paaien en keren daarna niet meer terug naar het zoete water.

Bot Platichthys flesus Jelger Herder

 

Verspreiding

Bot komt voor langs alle Europese kustgebieden, estuaria en de hiermee verbonden zoete wateren. In Nederland komt bot voor in de grote rivieren en meren zoals het IJsselmeer die een verbinding hebben met de zee. In de Rijn worden jonge botten tot in Duitsland aangetroffen.

Bot Platichthys flesus Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Bot is een vrij zeldzame soort in het zoet water van Nederland. Aan het begin van de 20e eeuw, voor de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken, was de soort algemener. De met het getij naar het zoete water trekkende jonge botjes zijn gebaat bij natuurlijke zoet-zout-overgangen, en het openen van spuisluizen tijdens de vloedperiode. Bot is opgenomen in de Visserijwet met een minimummaat van 20 cm.

Bot Platichthys flesus Jelger Herder
 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Boomkikker
Volgend artikel Brakwatergrondel
Printen
7857

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top