Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

donderdag 10 oktober 2024

Soorten

Blauwneus

Vimba vimba

Blauwneus Vimba vimba Jelger Herder

Blauwneus is een exoot met een kenmerkende vlezige donkere neus, die in Nederland in toenemende mate wordt aangetroffen.


Herkenning

Blauwneus (Vimba vimba) behoort tot de familie van de karpers (Cyprinidae). De soort heeft een zijdelings afgeplat lichaam met een vrij hoge rug en zliverkleurige flanken. Aan de kop zit een vlezige donkere neus met een onderstandige bek die vanaf onder gezien U-vormig is. Bij jonge exemplaren is de neus nog nauwelijks ontwikkeld. De soort heeft een relatief lange anaalvin (20-25 vinstralen). In de paaitijd worden mannetjes en vrouwtjes glanzend zwart op de rug en de onderste vinnen diep oranje. De maximale lengte bedraagt 48 centimeter. De U-vormige bek en de vlezige neus zijn een onderscheidend kenmerk met gelijkende soorten als brasem, Donaubrasem en kolblei die ook een lange anaalvin hebben. Andere soorten met een verdikte neus als sneep, serpeling en houting hebben geen lange anaalvin. 
 

Blauwneus - Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Voor de voortplanting in de periode mei tot juli zwemmen blauwneuzen stroomopwaarts naar ondiepe snelstromende grindrijke plaatsen in beken en rivieren. Er wordt vaak meerdere keren per jaar gepaaid. 

Levenswijze en habitat

De soort is gedeeltelijk stromingsminnend. Voor de voortplanting is (snel) stromend water nodig, na de voortplanting laten de larven zich afvoeren naar ondiepe oeverzones en zakken de adulten stroomafwaarts af naar naar de benedenlopen van rivieren, estuaria en meren. Het voedsel bestaat uit bodemdieren zoals insectenlarven en schelpdieren.

Blauwneus Vimba vimba Jelger Herder

 

Herkomst en verspreiding

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van blauwneus ligt in Centraal en Oost Europa, Zuid Zweden, de kustwateren van Finland, Turkije en aan de oostzijde van de Kaspische Zee. In de jaren 70 is de soort uitgezet in de rijn en is er voortplanting vastgesteld in de Sieg, een zijrivier van de Rijn in Duitsland. De soort werd rond de eeuwisseling ook lokaal verkocht in tuincentra. De eerste waarneming van blauwneus in Nederland dateert uit 1989 uit de Nederrijn bij Heteren. 

Blauwneus Vimba vimba Verspreidingskaart

 


 

Bedreiging en bescherming

 

De blauwneus is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland.  Internationaal is de soort beschermd door de Conventie van Bern (Bijlage 3). In het oorspronkelijke verspreidingsgebied wordt blauwneus op enkele plaatsen bedreigd als gevolg van riviernormalisaties. Over de impact van blauwneus op inheemse soorten in Nederland is weinig bekend. 


 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Blauwneus trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

Vorig artikel Blauwband
Volgend artikel Boomkikker
Printen
8123

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top