Search
maandag 27 maart 2023

Stages

Stichting RAVON doet onderzoek aan amfibieën, reptielen en vissen. In het onderzoeksprogramma staan op dit moment de onderstaande thema's centraal. Voor de verschillende items stellen we onderzoeksvragen op waarvoor vervolgens projecten worden geïnitieerd.

Voor zowel de bachelor- als masterfase formuleren we specifieke onderzoeksvragen, die een substantiële bijdrage leveren aan het overkoepelende onderzoek.

Let op: mocht je interesse hebben in een stage, neem dan rechtstreeks contact op met de desbetreffende contactpersoon die bij de stage vermeld staat. Vanwege het hoge aantal aanvragen worden open sollicitaties niet in behandeling genomen.

Onderwerpen

Verspreiding

Stichting RAVON heeft een achterban van ongeveer 2000 betrokkenen, die jaarlijks vele waarnemingen inleveren. De databank bevatte eind 2010 zo’n 1,5 miljoen records. Deze data lenen zich natuurlijk bij uitstek voor data mining. Waarnemingen worden vaak volgens een bepaalde methodiek verzameld. Methodieken zijn niet altijd voor iedere soort even geschikt en vragen dan ook soms om verbetering. Je zou het monitoring op maat kunnen noemen.


Item: reptielen

 • Hazelwormen zijn erg verborgen levende reptielen, die moeilijk zijn waar te nemen. Terreinbeheerders weten dan ook vaak niet of de soort (nog) voorkomt in hun terreinen. Regelmatig worden dan ook nog nieuwe locaties met hazelwormen ontdekt. Dit geldt ook voor Midden-Brabant.
  RAVON wil een actueel verspreidingsbeeld krijgen van de hazelworm in het onderzoeksgebied. Jij helpt daar in deze stage aan mee, door het controleren van uitgelegde kunstmatige schuilplekken (tapijttegels) waar ze graag onder liggen. Daarnaast breng je in beeld waar in het gebied (half)verharde paden en ATB-routes liggen en faunapassages. Dit leg je vast in GIS. Dat is belangrijke informatie om in te kunnen schatten waar hazelwormen last hebben van versnippering van het landschap. Tot slot zoek je op fietspaden in de belangrijkste leefgebieden of en waar er hazelwormen worden doodgereden en spreek je bezoekers van de gebieden aan om te vragen of ze de soort er ooit hebben waargenomen.

  Niveau: MBO 4
  Periode: April tot en met september 2023 (tenminste 2 aaneengesloten maanden, meerdere studenten mogelijk)
  Begeleider: Jeroen van Delft. Vragen en aanmelden kan via j.v.delft@ravon.nl ovv Stage hazelworm
  Locatie: Het studiegebied omvat het gebied van Alphen, Riel, Goirle, zuidrand Tilburg, Hilvarenbeek, Esbeek.
  Vereisten: Stagiaires dienen zelf voor vervoer te zorgen (een fiets, liefst mountainbike. Een rijbewijs strekt tot aanbeveling). Het is ideaal als je in/vlakbij het onderzoeksgebied woont.

Item: amfibieën

Op dit moment zijn er geen stages over dit onderwerp beschikbaar.


Item: vissen

Op dit moment zijn er geen stages over dit onderwerp beschikbaar.

Vorig artikel Genetica
Volgend artikel Ziektes en parasieten
Printen
6331

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top