Search
woensdag 6 juli 2022

Stages

Stichting RAVON doet onderzoek aan amfibieën, reptielen en vissen. In het onderzoeksprogramma staan op dit moment de onderstaande thema's centraal. Voor de verschillende items stellen we onderzoeksvragen op waarvoor vervolgens projecten worden geïnitieerd.

Voor zowel de bachelor- als masterfase formuleren we specifieke onderzoeksvragen, die een substantiële bijdrage leveren aan het overkoepelende onderzoek.

Let op: mocht je interesse hebben in een stage, neem dan rechtstreeks contact op met de desbetreffende contactpersoon die bij de stage vermeld staat. Vanwege het hoge aantal aanvragen worden open sollicitaties niet in behandeling genomen.

Onderwerpen

Verspreiding

Stichting RAVON heeft een achterban van ongeveer 2000 betrokkenen, die jaarlijks vele waarnemingen inleveren. De databank bevatte eind 2010 zo’n 1,5 miljoen records. Deze data lenen zich natuurlijk bij uitstek voor data mining. Waarnemingen worden vaak volgens een bepaalde methodiek verzameld. Methodieken zijn niet altijd voor iedere soort even geschikt en vragen dan ook soms om verbetering. Je zou het monitoring op maat kunnen noemen.


Item: reptielen

 • Inventarisatie gladde slang Gelderland
  Van de drie in Nederland voorkomende slangen heeft de gladde slang de meest mysterieuze levenswijze. Deze soort leeft verborgen en is daardoor moeilijk waar te nemen. Hierdoor zijn verrassingen nooit uitgesloten en wordt deze soort soms na jaren van ogenschijnlijke afwezigheid in een terrein weer waargenomen, soms zelfs op compleet nieuwe locaties. In twee gebieden in Gelderland, in het Rijk van Nijmegen en het Wooldse Veen (Achterhoek), wil RAVON het verspreidingsbeeld van deze soort actualiseren/completeren. Jij helpt daar in deze stage aan mee. Enerzijds zal dat bestaan uit het uitvoeren van inventarisaties en anderzijds door het doen van interviews bij lokale bewoners, beheerders, natuurverenigingen en recreanten en het verifiëren van waarnemingen die binnenkomen o.b.v. mediaberichten/flyers.
  Ervaring met gladde slang of reptielen is een pré maar geen vereiste. Wel is belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt omdat het waarnemen van deze soort op deze locaties moeilijk kan zijn. Het uitvoeren van eigen stageopdracht binnen deze stage behoort tot de mogelijkheden. Deze stage voer je grotendeels zelfstandig of met mede-studenten uit maar vanuit RAVON is er voldoende begeleiding.

  NIVEAU: MBO 4, HBO
  PERIODE: juni tot en met september 2022
  BEGELEIDER(S): Rolf van Leeningen, r.vanleeningen@ravon.nl
  LOCATIE: Het studiegebied ligt in het Rijk van Nijmegen en het Wooldse Veen
  VEREISTEN: Stagiaires dienen zelf voor vervoer (en eventuele accommodatie) te zorgen (een fiets en/of auto). Het is ideaal als je in/ vlakbij het onderzoeksgebied woont.
 • Inventarisatie hazelworm West-Brabant
  Hazelwormen zijn erg verborgen levende reptielen die moeilijk zijn waar te nemen. Terreinbeheerders weten dan ook vaak niet of de soort (nog) voorkomt in hun terreinen. Regelmatig worden dan ook nog nieuwe locaties met hazelwormen ontdekt. Dit geldt ook voor West-Brabant. RAVON wil een actueel verspreidingsbeeld krijgen van de hazelworm in het onderzoeksgebied. Jij helpt daar in deze stage aan mee, door het controleren van uitgelegde kunstmatige schuilplekken (tapijttegels) waar ze graag onder liggen. Daarnaast breng je in beeld waar in het gebied (half)verharde paden en ATB-routes liggen. Dit leg je vast in GIS. Dat is belangrijke informatie om in te kunnen schatten waar hazelwormen last hebben van versnippering van het landschap. Tot slot zoek je op fietspaden in de belangrijkste leefgebieden of en waar er hazelwormen worden doodgereden en spreek je bezoekers van de gebieden aan om te vragen of ze de soort er ooit hebben waargenomen.

  NIVEAU: MBO 4
  PERIODE: April tot en met september 2022 (tenminste 2 aaneengesloten maanden)
  BEGELEIDER(S): Jeroen van Delft, j.v.delft@ravon.nl
  LOCATIE: Het studiegebied omvat het gebied Breda, Gilze, Baarle-Nassau, Chaam, Galder
  VEREISTEN: Stagiaires dienen zelf voor vervoer te zorgen (een fiets, liefst mountainbike. Een rijbewijs strekt tot aanbeveling). Het is ideaal als je in/vlakbij het onderzoeksgebied woont.

Item: amfibieën

Op dit moment zijn er met betrekking tot verspreidingsonderzoek amfibieën geen stages beschikbaar.


Item: vissen

Op dit moment zijn er met betrekking tot verspreidingsonderzoek vissen geen stages beschikbaar.

Vorig artikel Genetica
Volgend artikel Ziektes en parasieten
Printen
5512

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top