Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zondag 5 mei 2024

Agenda

Er zullen de komende maanden weer excursies en andere activiteiten gepland worden: kijk voor actuele informatie regelmatig op deze activiteitenpagina.

Wilt u uw activiteit(en) opnemen in deze agenda, geef dit dan door aan redactie@ravon.nl.

Categories

Gladde slang

Coronella austriaca

Datum & tijd:


Gladde slang Coronella austriaca Jelger Herder

De gladde slang heeft door zijn ongekielde schubben een glad uiterlijk. Het is een soort die vrij verborgen leeft.


Herkenning

De gladde slang heeft door zijn ongekielde schubben een glad uiterlijk. Hij wordt nogal eens verward met de adder. Het verschil zit hem in:

  • de ronde pupil;
  • de duidelijk slankere bouw; 
  • een vlekken- of streeptekening in plaats van een duidelijke zigzagtekening;
  • een langere staart.

Gladde slangen worden zelden langer dan 65 cm.

Gladde slang Coronella austriaca Jelger Herder


Ecologie

Voortplanting

Gladde slangen zijn eierlevendbarend: ze broeden de eieren uit in het moederlichaam. Het aantal jongen varieert van 2 tot 13, maar ligt gemiddeld rond de 6 tot 8.

Levenswijze

De gladde slang bewoont vooral droge heideterreinen, maar ook hogere delen van hoogveengebieden en open bossen en jonge aanplant op zandgrond. Het substraat in de Nederlandse leefgebieden bestaat uit zand of veen, nooit uit klei. De soort kan ook voorkomen op kalkgraslanden en in groeven, in ons land betreft dit het Nederlandse gedeelte van de Sint Pietersberg. Gladde slangen leven vooral van jonge nestmuizen en soms van hagedissen. Ze zijn niet giftig en niet agressief. Er zijn gladde slangen van 16-17 jaar bekend.

Gladde slang Coronella austriaca Arnold van Rijsewijk

Verspreiding

Het verspreidingsgebied van de gladde slang in Nederland omvatte ooit grote delen van de hogere zandgronden. Het zwaartepunt van de verspreiding ligt tegenwoordig op de Veluwe. In de regio’s waar de soort voorkomt is de verspreiding vaak beperkter en meer versnipperd. Op een aantal plaatsen in Nederland vormt de gladde slang één populatie met de slangen aan de Duitse en Belgische kant van de grens.


Bedreiging en bescherming

De gladde slang heeft in de Rode Lijst de status Bedreigd. De soort is beschermd volgens de Wet Natuurbescherming (Nationaal beschermd, sinds januari 2017). In het RAVON tijdschrift is een artikel over deze wet verschenen. Dit artikel is hier te vinden. Ook heeft zij een beschermingsstatus in de Conventie van Bern (bijlage 2) en in de Europese Habitatrichtlijn (bijlage 4). Klik hier voor het beschermingsplan voor de gladde slang in Noord-Brabant

 Gladde slang Coronella austriaca Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Meetprogramma Reptielen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de reptielen in Nederland. Bij monitoring worden herhaald in de tijd gegevens verzameld volgens een vaste werkwijze. Op vaste trajecten worden meerdere keren per jaar de aantallen waargenomen reptielen per soort geteld. Op basis hiervan kunnen aantalstrends bepaald worden. Daarnaast worden gegevens verzameld middels projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl) wat bruikbaar is voor het verspreidingsonderzoek. Hiermee kunnen ook de trends in verspreiding worden vastgesteld. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren dan kun je voor meer informatie kijken op Meetprogramma Reptielen of Verspreidingsonderzoek Reptielen.

Gladde slang trend CBSAantaltrend

Gladde slang trend CBSVerspreidingtrend
Printen
46011 Waardeer dit artikel
5.0
80

Zoek evenement

Hemelvaartweekend

Locatie: Achterhoek, Liemers en Twente.
Datum: 8 t/m 12 mei 2024
Meer informatie: www.ravon.nl/hemelvaartweekend


Vissenweekend Harry Kuypers

Vissenweekend

Locatie: Noord-Holland
Datum: 11 t/m 13 oktober 2024
Meer informatie: www.ravon.nl/vissenweekend

RAVON-dag RAVON Miranda de Kock

RAVON-dag

Datum: Zaterdag 9 november 2024
Meer informatie: www.ravon.nl/ravondag


Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top