Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Nieuws

De kikkerdriltelling 2024: vroege start voortplanting bruine kikker

Artikel

De kikkerdriltelling 2024: vroege start voortplanting bruine kikker

De jaarlijkse landelijke kikkerdriltelling voor eiklompen van de bruine kikker zit erop. Opvallend dit jaar was de vroege start van de amfibieëntrek begin februari, ook het eerste kikkerdril werd kort daarna gezien. De resultaten van de kikkerdriltelling komen uit op gemiddeld zeven eiklompen per tuinvijver, hetzelfde als vorig jaar.

Tussen 28 februari en 24 maart werden er ruim 500 tellingen van eiklompen gemeld via zowel Tuintelling.nl als Waarneming.nl. Het gemiddelde aantal eiklompen op Tuintelling.nl kwam uit op iets meer dan zeven eiklompen per tuinvijver, een gemiddelde dat overeenkomt met dat van vorig jaar.

Resultaten kikkerdriltelling 2024

Resultaten kikkerdriltelling 2024 (Bron: RAVON)

Na de zachte winter was het al vroeg in het voorjaar raak. In Zuid-Limburg en Noord-Brabant startte de amfibieëntrek zelfs al op 3 februari. De eerste afgezette eiklompen werden al snel daarna gemeld.

Op kikkerdriljacht

Zoals gewoonlijk was Limburg bij de start van de tuintelling het beste vertegenwoordigd in de statistieken. Dat het juist daar gebeurt is niet zo vreemd. In dit deel van ons land is het vaak net iets warmer, waardoor amfibieën er meestal ook iets eerder actief zijn. Door de zeer vroege start duurde het echter langer dan andere jaren voordat er ook in de rest van het land kikkerdril werd gemeld.  

Tellers bedankt!

De Landelijke Kikkerdriltelling kreeg dit voorjaar aandacht via regionale radiozenders en regionale dagbladen. Ook het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan de telling en in de Volkskrant verscheen een pagina-brede foto. Er kwamen opnieuw veel verhalen en vragen binnen via de RAVON-helpdesk. Alle tellers bedankt voor jullie waardevolle bijdrage!

Volgend jaar is er weer een kikkerdriltelling

RAVON houdt elk voorjaar, bij het begin van de lente, de landelijke kikkerdriltelling. Ook volgend jaar organiseren we opnieuw dit evenement. Het is bij uitstek een voorbeeld van burgerwetenschap: ook zonder uitgebreide soortenkennis kun je al meedoen en lever je een waardevolle bijdrage aan het in beeld brengen van soorten in de achtertuin. Ook leuk om te doen in je eigen achtertuin. Voor gevorderden die ook structureel het gehele jaar door in hun tuin willen tellen, is er ook de Jaarrond Tuintelling.

Tekst: Raymond Creemers & Jeroen van Riet , RAVON
Beeld: Jelger Herder (leadfoto: parende bruine kikkers met kikkerdril); RAVON; Raymond Creemers

 Op kikkerdriljacht (Bron: Raymond Creemers) 

Printen
Categorieën: Actueel, Instagram
Waardeer dit artikel
5.0

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top