Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

maandag 22 april 2024

Sphaerothecum destruens

Blauwband Jelger HerderDe blauwband is een kleine karperachtige vis die oorspronkelijk voorkomt in Azië. Na introductie in Europa heeft deze zich snel verspreidt en komt sinds de jaren ’90 ook in Nederland voor. Engels onderzoek heeft aangetoond dat deze exoot inheemse vissen kan besmetten met een dodelijke ziekte, veroorzaakt door de ééncellige eukaryoot Sphaerothecum destruens. Hierdoor worden organen van inheemse soorten als het vetje en de riviergrondel ernstig aangetast, waarop sterfte van het individu volgt. Op deze wijze worden mogelijk ook populaties bedreigd.

Blauwband

Uit onderzoek dat in samenwerking tussen RAVON en de Radboud Universiteit is uitgevoerd, bleek dat S. destruens ook bij blauwband in Nederland aanwezig is. Het onderzoek richt zich op de vraag in welke mate S. destruens een bedreiging vormt voor inheemse soorten. Genetische technieken worden ingezet om de aanwezigheid van de ziekte aan te tonen.

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top