Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Soorten

Siberische steur

Acipenser baerii

Siberische steur Acipenser baerii Jelger Herder

Siberische steur is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland wordt aangetroffen.


Herkenning

De Siberische steur (Acipenser baerii) behoort tot de familie van de steuren (Acipenseridae). De soort wordt maximaal 200 centimeter groot. De snuit is spits en de beenplaten zijn relatief klein en weinig contrastrijk t.o.v. het lichaam. Zie verder de herkenningskaart uitheemse steuren

 

Siberische steur Acipenser baerii Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

In het natuurlijke verspreidingsgebied vindt de voortplanting  plaats in de brede hoofdlopen van rivieren in sterkstromende delen boven zand of grind. In Nederland plant de soort zich niet voort. 

Levenswijze en habitat

De soort leeft in zijn natuurlijke leefgebied in de diepere delen van grote rivieren. Ze voeden zich met macrofauna en vissen die ze met hun bekdraden opsporen in de bodem. 


 

Verspreiding

Het natuurlijke verspreidingsgebied van Siberische steur ligt in Siberië. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden uitheemse steurenverkocht voor tuinvijvers. Sindsdien duiken losgelaten tuinvijverexemplaren met enige regelmaat op. Ook worden uitheemse steuren incidenteel uitgezet in sportvisserijwateren en zijn er mogelijke ontsnappingen uit kwekerijen stroomopwaarts van Nederland. 

Siberische steur Acipenser baerii

 


 

Bedreiging en bescherming

De Siberische steur is een exoot in Nederland en geniet daarom geen bescherming. In haar natuurlijke verspreidingsgebied heeft de Siberische steur de status kwetsbaar op de IUCN Red List of Threatened Species.
 

Zie ook

Kaft CITES Identification Guide

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Shimofurigrondel
Printen
3836

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top