Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Soorten

Shimofurigrondel

Tridentiger bifasciatus

Shimofurigrondel Tridentiger bifasciatus Jelger Herder

De shimofurigrondel is één van de vele exotische grondels in Nederland.


Herkenning

Shimofurigrondel (Tridentiger bifasciatus) behoort tot de familie van de grondels (Gobiidae). De soort heeft een bruine tot grijsbruine kleur met op de flanken een donkere band met witte stippen. De tweede rugvin en anaalvin hebben een gele tot oranje rand. Op de kaken is een marmertekening te zien terwijl de onderkant van de kop kleine witte vlekjes heeft. De kleurpatronen kunnen echter variëren tussen populaties wat de herkenning nog bemoeilijkt. De shimofurigrondel kan 12 centimeter lang worden. Het onderscheid met de inheemse rivierdonderpad en beekdonderpad is te maken doordat de buikvinnen van shimofurigrondel zijn vergroeid tot een zuignap, bij donderpadden zijn deze vinnen gescheiden. In vergelijking tot de andere exotische grondels heeft de shimofurigrondel een uniek kleurpatroon en een wat vreemde, op een schildpad lijkende, uitstekende kop.

Shimofurigrondel Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplantingsperiode in Nederland is niet bekend. De soort heeft een vrij korte levenscyclus, is binnen een jaar geslachtsrijp en kan zich meerdere keren per jaar voortplanten. Shimofurigrondels kunnen zich zowel in brak als zoet water voortplanten. De kleverige eitjes worden afgezet op een harde ondergrond zoals stenen en schelpbanken en worden door het mannetje bewaakt totdat de eitjes uitkomen.

Levenswijze

De shimofurigrondel komt van nature voor in zowel in zoete als licht brakke watersystemen langs de kust. Waarnemingen uit zout water (zoutwaarde > 22 ppt) zijn geen waarnemingen bekend. De soort is goed aangepast aan warmer water, ze kan een temperatuur tot 37°C verdragen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit bodemgebonden macrofauna.

Shimofurigrondel Tridentiger bifasciatus Jelger Herder

 

Verspreiding

Het verspreidingsgebied van de shimofurigrondel lag oorspronkelijk in China, Japan en Zuid-Korea. De soort is daarbuiten ook geïntroduceerd als exoot in de Verenigde Staten langs de Pacifische kust. In Nederland is de soort voor het eerst aangetroffen in 2022 in Uitwateringskanaal Nol Zeven bij Biervliet (Zeeland). Veel exotische vissoorten worden verspreid door het ballastwater van schepen. Mogelijk is de shimofurigrondel ook op deze manier naar Europa gekomen.

Shimofurigrondel Tridentiger bifasciatus Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

De shimofurigrondel is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. De soort is pas in 2022 ontdekt. De impact op andere soorten is nog onduidelijk.

Shimofurigrondel Tridentiger bifasciatus Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Serpeling
Volgend artikel Siberische steur
Printen
143

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top