Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Soorten

Kleine marene

Coregonus albula

Kleine marene Coregonus albula Jelger Herder

De kleine marene is een uitheemse soort die incidenteel in Nederland wordt aangetroffen, vermoedelijk gaat het om dieren die zijn uitgespoeld uit het Rijnsysteem bovenstrooms van Nederland.


Herkenning

De kleine marene (Coregonus albula) behoort tot de familie van de zalmen (te herkennen aan de aanwezigheid van een vetvin). De soort heeft een zeer langgerekt, matig zijdelings afgeplat lichaam en een bovenstandige bek. Ze vertonen gelijkenis met de houting, deze soort heeft echter een onderstandige bek. Kleine marenes worden gemiddeld 20 centimeter lang met uitschieters tot 40 centimeter.

Kleine marene Coregonus albula Jelger Herder


 

Ecologie

Voortplanting

De paai vindt plaats boven zand of grind in het najaar in meren die doorgaans dichtvriezen. De eitjes komen vervolgens in het voorjaar uit.

Levenswijze en habitat

Kleine marene leeft van nature voor in de estuaria, kustwateren en meren waar ze zich in scholen ophouden in open water. Het hoofdvoedsel bestaat uit dierlijk plankton, grotere individuen eten ook visbroed en insecten.

Kleine marene Coregonus albula Jelger Herder

 

Verspreiding

Kleine marene komt van nature voor in het noordoosten van Duitsland, Scandinavie en Rusland. De soort is geïntroduceerd in een aantal stuwmeren van het Duitse Rijnstroomgebied. In Nederland wordt kleine marene incidenteel waargenomen. De meeste waarnemingen komen uit het IJsselmeer, maar ook uit de IJssel en Waddenzee. De vangsten in het IJsselmeer wijzen erop dat de kleine marene zich langere tijd kan handhaven, maar onder Nederlandse omstandigheden lijkt succesvolle voortplanting onwaarschijnlijk. Mogelijk gaat het hier om uitgespoelde dieren die zijn uitgezet in meren in Duitsland die bij hoogwater in verbinding staan met de Rijn. 

Kleine marene Coregonus albula Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De kleine marene is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. Hij is wel opgenomen in de Visserijwet. Internationaal is de soort beschermd middels de Conventie van Bern (Bijlage 3).

Kleine marene Coregonus albula Jelger Herder
 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Kesslers grondel
Volgend artikel Kleine modderkruiper
Printen
4319

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top