Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Giebel

Carassius gibelio

Giebel Carassius gibelio Jelger Herder

De voortplanting van giebel is bijzonder. De giebelpopulatie in Nederland en West-Europa bestaat namelijk alleen uit vrouwelijke dieren die zich vermenigvuldigen door te paaien met andere karperachtigen.


Herkenning

Giebel (Carassius gibelio) is een hooggebouwde zijdelings afgeplatte karperachtige (Cyprinidae) met geelwitte tot bruingelige flanken. Giebels kunnen tot circa 45 centimeter lang worden. Karper en kroeskarper lijken op giebel. Het onderscheid met karper kan gemaakt worden doordat karper bekdraden heeft. Kroeskarper heeft een bolle rugvin en 33-36 schubben op de zijlijn, de giebel heeft er 27-32 en een holle rugvin. In tegenstelling tot jonge karpers en kroeskarpers hebben jonge giebels geen donkere vlek op de staartwortel.

Giebel Carassius gibelio Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplanting van giebel is bijzonder. De West-Europese populaties bestaan namelijk hoofdzakelijk uit vrouwtjes die zich ongeslachtelijk voortplanten door mee te paaien met andere karperachtigen. Het sperma van de andere karperachtigen zorgt ervoor dat de eitjes bevrucht worden, maar doordat er geen kernversmelting plaats vindt ontstaan er enkel vrouwelijke giebelnakomelingen. Hierdoor is één giebel al in staat een populatie te starten mits er andere karperachtigen in het water aanwezig zijn.

Levenswijze

De giebel heeft een voorkeur voor stilstaand tot langzaam stromend water met waterplanten. In Nederland wordt giebel vaak aangetroffen in vijvers, poelen en sloten In het Oosten van het verspreidingsgebied (Azië) planten giebels zich wel geslachtelijk voort en zijn er dus ook mannelijke giebels te vinden. Het voedsel bestaat uit waterdiertjes zoals zoöplankton, insectenlarven en kleine kreeftachtigen aangevuld met plantaardig voedsel zoals algen en waterplanten.

Giebel Carassius gibelio Jelger Herder

 

Verspreiding

Giebel komt oorspronkelijk uit centraal Europa en Siberië, ij de 17e eeuw is de soort waarschijnlijk bij vistransporten van karpers meegekomen naar West-Europa.

Giebel Carassius gibelio Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

Giebel is een ingeburgerde soort in Nederland die vooral in het zuiden en westen wordt aangetroffen. De soort vormt een bedreiging voor kroeskarper doordat hybridisatie kan plaatsvinden. Giebel is opgenomen in de Visserijwet en heeft geen minimummaat of gesloten tijd.

Giebel Carassius gibelio Jelger Herder
 
Vorig artikel Gewone pad
Volgend artikel Gladde slang
Printen
6376

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top