Search
donderdag 9 april 2020

Soorten

Aziatische modderkruiper (Exoot)

Misgurnus anguillicaudatus

Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus Jelger Herder

De Aziatische modderkuiper is een exoot die lijkt op de inheemse grote modderkruiper. De Aziatische modderkruiper komt voor zover bekend momenteel alleen in de Tungelroyse beek in Limburg voor.


Herkenning

De Aziatische modderkruiper (Misgurnus anguillicaudatus) vertoont zowel qua uiterlijk als levenswijze overeenkomsten met de inheemse grote modderkruiper (Misgurnus fossilis). Beide kunnen tot meer dan 25 centimeter. lang worden. De Aziatische soort heeft net als de grote modderkruiper tien bekdraden. Het onderscheid is te maken op basis van het kleurpatroon. De grote modderkruiper heeft een donkerbruine tot roodbruine kleur met donkere lengtestrepen op de flanken. De Aziatische grote modderkruiper is meer olijfkleurig en egaler van kleur, met een gemarmerd tot spikkelachtig patroon en geen duidelijke lengtestrepen. Bij jonge dieren is dit patroon nog minder aanwezig. Die kunnen daardoor verward worden met exemplaren van de kleine modderkruiper, die ook licht gekleurd zijn. De kleine modderkruiper heeft echter een meer geblokt vlekkenpatroon en slechts zes bekdraden.

Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

In de Tungelroyse beek hee de Aziatische modderkruiper zich in de periode 2012 – 2016 verspreid over een traject van tenminste negen kilometer (gegevens NDFF). Vanuit deze beek is ook de Leukerbeek gekoloniseerd. Er worden jaarlijks ook jonge dieren gevonden, wat wijst op succesvolle voortplanting.

Levenswijze

Tekst volgt nog.

Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus

 

Verspreiding

De Aziatische modderkruiper komt oorspronkelijk voor in Siberië, Korea, Japan, Zuid-China en Noord-Vietnam. Hier leven ze in stilstaand of zwak stromend water van moerassen langs riviertjes en meren, plassen, vijvers en rijstvelden. De soort leeft vooral in wateren met een modderige bodem. De soort is te koop als aquariumvis, ook in Nederland. De soort is geïntroduceerd in Hawaï, verscheidene delen van de Verenigde Staten, Australië, Italië, de Spaanse Ebro-delta en in Duitsland. Na 2005 is de Aziatische modderkruiper op minstens drie nieuwe locaties in Duitsland ontdekt. In één Duits natuurgebied komt inmiddels al jaren een populatie voor. In 2012 werd de Aziatische modderkruiper voor het eerst in Nederland aangetroffen, in de Tungelroyse beek in Limburg. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze hier door iemand losgelaten.

Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus Verspreidingskaartje

 


 

Bedreiging en bescherming

De Aziatische modderkruiper kan hybridiseren met andere Misgurnus-soorten, hoewel dit – voor zover bekend – geen vruchtbare nakomelingen oplevert. Hiernaast komen bij deze soort een aantal ziekten voor, die overgedragen kunnen worden op andere soorten. De soort vormt daarmee mogelijk een gevaar voor de in Nederland inheemse, beschermde en zeldzame grote modderkruiper. Meer informatie over de risico’s die exotische vissoorten met zich meebrengen is te vinden in de onderstaande risicoanalyses.

Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus
 
Vorig artikel Atlantische forel
Printen
2068

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top