Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Amerikaanse hondsvis

Umbra pygmaea

Amerikaanse hondsvis Umbra pygmaea Jelger Herder

De Amerikaanse hondsvis is een exotische vis die hoofdzakelijk aangetroffen wordt in vennen en beken in Noord-Brabant en Limburg. Binnen Nederland heeft de verspreiding waarschijnlijk plaats gevonden vanuit een voormalig viskwekerij in Valkenswaard.


Herkenning

De Amerikaanse hondsvis (Umbra pygmaea) behoort tot de familie van de hondsvissen (Umbridae) en is een kleine vis met een bijna rond lichaam en een stompe kop met een bovenstandige bek. De rugvin staat ver naar achteren en de staartvin is rond. De kleur is groenbruin tot roodbruin met wat donkere vlekken, ook op de staartwortel zit een donkere vlek. In de paaitijd wordt het mannetje bleekgrijs en het vrouwtje zwart. De soort wordt circa 10 centimeter groot.

Amerikaanse hondsvis Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De soort is al na één jaar geslachtsrijp en plant zich voort in de periode maart - mei. Vrouwtjes creëren hierbij een ruimte in de vegetatie waarin de eieren worden afgezet en verzorgen het broed nog enkele dagen na uitkomst van de eitjes.

Levenswijze

De Amerikaanse hondsvis wordt bij ons vooral aangetroffen in vennen en poelen. In Noord-Brabant en Limburg is de soort ook aanwezig in stromende wateren. Doordat extreme omstandigheden zoals een hoge pH, temperatuurschommelingen en lage zuurstofgehalten getolereerd worden, komt Amerikaanse hondsvis voor op plaatsen zoals zure vennen waar de meeste inheemse vissoorten niet kunnen leven. Het voedsel bestaat uit dierlijke organismen zoals muggenlarven en waterinsecten.

Amerikaanse hondsvis Umbra pygmaea Habitat Arnold van Rijsewijk

 

Verspreiding

Amerikaanse hondsvis komt oorspronkelijk uit de Atlantische kustregio van Noord-Amerika. De soort is begin 19e eeuw in West-Europa geïntroduceerd, en komt onder andere voor in België, Frankrijk en Nederland.

Binnen Nederland heeft de verspreiding waarschijnlijk plaatsgevonden vanuit de voormalige Heidemij viskwekerij in Valkenswaard.

Amerikaanse hondsvis Umbra pygmaea Verspreiding RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

De uitheemse Amerikaanse hondsvis komt al ongeveer een eeuw in Nederland voor. De soort heeft in het verleden geprofiteerd van de verzuring van vennen maar de verspreiding blijft beperkt. Plaatselijk vormt de Amerikaanse hondsvis mogelijk een bedreiging voor de hier levende amfibie- en macrofaunasoorten.

Amerikaanse hondsvis Umbra pygmaea Jelger Herder
 
Volgend artikel Amerikaanse stierkikker (Exoot)
Printen
5687

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top