Search
donderdag 6 oktober 2022

Stages

Stichting RAVON doet onderzoek aan amfibieën, reptielen en vissen. In het onderzoeksprogramma staan op dit moment de onderstaande thema's centraal. Voor de verschillende items stellen we onderzoeksvragen op waarvoor vervolgens projecten worden geïnitieerd.

Voor zowel de bachelor- als masterfase formuleren we specifieke onderzoeksvragen, die een substantiële bijdrage leveren aan het overkoepelende onderzoek.

Let op: mocht je interesse hebben in een stage, neem dan rechtstreeks contact op met de desbetreffende contactpersoon die bij de stage vermeld staat. Vanwege het hoge aantal aanvragen worden open sollicitaties niet in behandeling genomen.

Onderwerpen

Exoten

De tijd dat de verspreiding van organismen zich beperkte tot hun oorspronkelijke continent is al lang voorbij. Door schepen, vliegtuigen, handel, aanleg van nieuwe kanalen etc. bereiken soorten tegenwoordig continenten of gebieden die voorheen onbereikbaar waren. Dit heeft allerlei gevolgen voor de inheemse flora en fauna en de samenstelling van ecosystemen. Sommige exoten zijn invasief en daarom ongewenst. Anderen vormen niet acuut een probleem maar veranderen wel de samenstelling binnen een ecosysteem. Bij RAVON houden we ons als het gaat om exoten vooral bezig met exotische riviervissen, chytridiomycose, zonnebaars, Amerikaanse stierkikker en Italiaanse kamsalamander.


Item: Exotische soorten blauwband en zonnebaars

 • Veldwerkervaring opdoen?
  Wil je graag veldwerkervaring opdoen tijdens je opleiding en je kennis van vissen vergroten? Dan kun je meehelpen bij het verspreidingsonderzoek naar vissen. Met het Meetprogramma Zoetwatervissen van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) worden visgegevens uit waterrijke gebieden verzameld. Hiermee wordt de verspreiding van bepaalde doelsoorten vastgelegd.
  Voor het in kaart brengen van exotische soorten als blauwband en zonnebaars kunnen we nog extra hulp gebruiken.

  Wat ga je doen?
  Je verlaat de gebaande paden om op zoek te gaan naar vissen binnen de kilometerhokken in de zoekkaart. De inventarisaties worden uitgevoerd met een schepnet.
  De kilometerhokken voor het verspreidingsonderzoek van de zonnebaars liggen voornamelijk in het westen van Nederland. Voor de blauwband liggen die voornamelijk in het zuiden en oosten van het land.
  Met deze stage breng je de verspreiding van de zonnebaars en blauwband in kaart. Heb je vanuit je opleiding een interessante onderzoeksvraag omtrent deze soorten waar mogelijk aanvullende werkzaamheden voor nodig zijn? Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

  NIVEAU: MBO, HBO, WO
  PERIODE: vanaf september 2022, verder af te stemmen op de gewenste perioden vanuit de opleiding.
  BEGELEIDER(S): Nymfe van Boekel. Voor vragen bel 06-51421433. Aanmelden kan via n.vanboekel@ravon.nl
  BELANGRIJK: beschikking over een eigen auto is zeer wenselijk (kilometers worden vergoed). Het hebben van een rijbewijs is een eis voor deze stage, aangezien je veel verschillende locaties zult bezoeken.
Vorig artikel Communicatie
Volgend artikel Genetica
Printen
3734

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top