Search
woensdag 30 september 2020

Stages

Stichting RAVON doet onderzoek aan amfibieën, reptielen en vissen. In het onderzoeksprogramma staan op dit moment de onderstaande thema's centraal. Voor de verschillende items stellen we onderzoeksvragen op waarvoor vervolgens projecten worden geïnitieerd.

Voor zowel de bachelor- als masterfase formuleren we specifieke onderzoeksvragen, die een substantiële bijdrage leveren aan het overkoepelende onderzoek.

Onderwerpen

Buitenlandse stages

Sinds kort is RAVON actief in het Nederlands Caribisch gebied.


ITEM: St. EUSTATIUS / SABA - KLEINE ANTILLEN

 • Verspreidingsonderzoek en habitatbeschrijving van de Red faced ground lizard (Ameiva erythrocephala) op het eiland St. Eustatius

  De Red-faced ground lizard is de grootste grond hagedis van het eiland St. Eustatius. Met zijn prachtige rood gekleurde kop en rose-blauw kleurende lichaam is het een veel voorkomende hagedis soort op St. Eustatius. Helaas vormen de komst van zwarte ratten (Rattus rattus) en huisdieren als honden en katten een bedreiging. Het is dan ook van belang dat we de populatie van deze bijzondere hagedis in de toekomst gaan monitoren. Tijdens deze stage gaat je veldzoektocht uit naar de red-faced ground lizard en breng je zijn verspreiding in kaart door middel van het lopen van monitoringstrajecten die wij elk jaar willen herhalen. Beschik je over een grote zelfstandigheid, spreek je goed Engels en ben je avontuurlijk ingesteld om voor langere tijd op een sub-tropisch eiland te verblijven? Misschien is deze stage dan wel een stoere uitdaging voor jou.

  NIVEAU: HBO
  PERIODE: jaarrond. Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen mogelijk vanaf november weer beschikbaar.
  BEGELEIDERS: T. van Wagensveld
   
 • Verspreidingsonderzoek van de Red bellied racer (Alsophis rufiventris) op het eiland St. Eustatius of Saba
  De Red-bellied racer speelt een belangrijke ecologische rol op het eiland St. Eustatius. In de eilanden gordel van de Kleine Antillen kwam deze ‘gladde slang’ veelvuldig voor. Met name de introductie van de Indische mangoeste (Herpestes javanicus) maar ook de komst van zwarte en bruine ratten (Rattus rattus, R. norvegicus) hebben er voor gezorgd dat de slang verdwenen is van buureilanden St. Kitts en Nevis. Ondanks de aanwezigheid van de zwarte rat op Saba en St. Eustatius komt de red-bellied racer hier nog voor. Toch willen we mogelijke veranderingen op tijd kunnen signaleren wat monitoren dan ook onmisbaar maakt. Tijdens deze stage ga je in het veld opzoek naar de red-bellied racer en breng je zijn verspreiding in kaart. Ook beschrijf je zijn leefgebied op het eiland St. Eustatius. Met deze verspreidingsgegevens ontwerp je samen met je begeleider(s) een aantal monitoringstrajecten. Beschik je over een grote zelfstandigheid, spreek je goed Engels en ben je avontuurlijk ingesteld om voor langere tijd op een sub-tropisch eiland te verblijven? Misschien is deze stage dan wel een stoere uitdaging voor jou.

  NIVEAU: HBO, WO
  PERIODE: jaarrond. Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen mogelijk vanaf november weer beschikbaar.
  BEGELEIDER(S): T. van Wagensveld en H. Madden

 • Monitoringstrajecten uitzetten voor juveniele Antilliaanse leguanen (Iguana delicatissima) op het eiland St. Eustatius
  De Antilliaanse leguaan komt binnen de Nederlandse Cariben slechts nog op St Eustatius voor. Ze staan onder grote druk van meerdere bedreigingen, waaronder hybridisatie met de groene leguaan (Iguana iguana). Helaas zijn er ook nog maar een beperkt aantal nest plekken over waar de leguanen eieren kunnen leggen. Hierdoor komen er elk jaar slechgte sweinig juveniele leguanen bij.  We willen aan de hand van monitoringstrajecten het aantal juvenielen bepalen en in kaart brengen waar juveniele leguanen zitten, Doel is dit jaarlijks te herhalen om het nestsucces te kunnen bepalen. Je zal tijdens de stage voornamelijk in de avonduren aan de slag moeten om met krachtige lampen de kleine leguanen in bomen en struiken te vinden. Beschik je over een grote zelfstandigheid, spreek je goed Engels en ben je avontuurlijk ingesteld om voor langere tijd op een tropisch eiland te verblijven? Misschien is deze stage dan wel een stoere uitdaging voor jou.

  NIVEAU: HBO/WO
  PERIODE: vanaf september. Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen mogelijk vanaf november weer beschikbaar.
  BEGELEIDER(S): T. van Wagensveld

 • Zoeken naar groene leguanen (Iguana iguana) en hybride leguanen op St. Eustatius
  Hybridisatie met de groene leguaan (Iguana iguana) of hybride leguanen vormt het grootste gevaar voor het voorbestaan van de bedreigde Antilliaanse leguaan (Iguana delicatissima) op St. Eustatius. Tot nu toe hebben wij drie groene leguanen en tien hybride leguanen ontdekt. We hebben continue veldwerkers nodig om deze invasieve leguanen op te sporen. Wanneer invasieve leguanen worden ontdekt moet jij deze melden bij St. Eustatius National Parks (STENAPA) en het Ministerie van Landbouw, Vee en Visserij (LVV). Beschik je over een grote zelfstandigheid, spreek je goed Engels en ben je avontuurlijk ingesteld om voor langere tijd op een tropisch eiland te verblijven? Misschien is deze stage dan wel een stoere uitdaging voor jou.

  NIVEAU: HBO
  PERIODE: jaarrond. Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen mogelijk vanaf november weer beschikbaar.
  BEGELEIDER(S): Tim van Wagensveld
   
 • Populatie monitoring en adaptatie onderzoek aan de St Eustatius panter anolis (Anolis bimaculatus)

  De St. Eustatius panter anolis (Anolis bimaculatus) is een endemische hagedis die voorkomt op St. Eustatius, St. Kitts en Nevis. Onderzoek en kennis over populatie trends binnen deze soort zijn erg beperkt. Binnen dit project zal je een monitoring systeem opzetten waardoor langdurige populatie trends kunnen worden gevolgd in de toekomst. Naast het verzamelen van populatie cijfers zal je informatie verzamelen om te onderzoeken wat de morfologische variatie is binnen deze soort op St. Eustatius. Specifiek, je zal onderzoeken of net als op andere eilanden in de Kleine Antillen verschillen in habitat en lokaal klimaat leiden tot verschillen in morfologische variabelen binnen de A. bimaculatuspopulatie op St. Eustatie. Beschik je over een grote zelfstandigheid, ervaring met veldwerk, kun je gedetailleerd werken, spreek en schrijf je goed Engels? Dan is dit project mogelijk een goede uitdaging voor jou.

   

  NIVEAU: HBO, WO

  PERIODE: jaarrond. Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen mogelijk vanaf november weer beschikbaar.

  BEGELEIDER(S): T. van Wagensveld & T. van den Burg
   

 • Morfologisch onderzoek naar de Antilliaanse leguaan (Iguana delicatissima)
  De Antilliaanse leguaan is een endemische soort binnen de Kleine Antillen waar die voortkomt op meerdere eilanden. De soort word ernstig met uitsterven bedreigd doordat binnen de meeste populaties hybridisatie plaatsvind met de zustersoort, de groene leguaan (Iguana iguana). Om door middel van morfologie de verschillende leguanen (I. delicatissima, I. iguana en hybriden) van elkaar te kunnen onderscheiden is betere kennis nodig over de schubmorfologie van de Antilliaanse leguaan. Binnen dit onderzoeksproject zal je taxonomisch onderzoek doen naar de schubmorfologie van het hoofd van Antilliaanse leguanen, de aanwezigheid van variatie documenteren en daarmee de basis leggen voor deze kenmerken binnen de soort. Hiervoor zal je gebruik maken van honderden foto’s die gemaakt zijn van Antilliaanse leguanen op St. Eustatius en Dominica. Beschik je over een grote zelfstandigheid, kun je gedetailleerd werken, spreek en schrijf je goed Engels? Dan is dit project mogelijk een goede uitdaging voor jou.

  NIVEAU: HBO, WO
  PERIODE: jaarrond. 
  Afhankelijk van de Corona-ontwikkelingen mogelijk vanaf november weer beschikbaar.
  BEGELEIDERS: T. van Wagensveld & T. van den Burg

   

Vorig artikel Bescherming
Volgend artikel Communicatie
Printen
2530

Theme picker

Contactformulier

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top