Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

vrijdag 23 februari 2024

Snake Fungal Disease (SFD)

Sinds 2017 screenen RAVON en de Universiteit Gent (België) vervellingen en dode slangen op de exotische en invasieve schimmel Ophidiomyces ophiodiicola. Deze schimmel kan bij slangen Snake Fungal Disease (SFD) veroorzaken. Doordat deze ziekte dodelijk kan zijn voor slangen, is het tijdig detecteren van de invasie van de schimmel in Nederland belangrijk om een eventuele uitbraak te kunnen beheersen.

Het doel van dit onderzoek is dan ook om een eventuele introductie tijdig te signaleren in zowel Nederlandse wilde als gehouden slangenpopulaties. Via het huidige RAVON Early Warning System dierziektes (EWS) wordt een goed landelijk beeld verkregen van introducties en uitbreidingen van ziekteverwekkers. Tot nog toe is de schimmel niet aangetroffen. Blijft de schimmel in 2021 ook nog spoorloos of…?

Wat is SFD en wat zijn de symptomen?

De slangenschimmel komt uit Amerika en is recent ook in Europa aangetroffen. Dieren met een zware infectie zijn vaak sloom, zonnen vaak uitbundig en vertonen daarbij verminderd vluchtgedrag. Het is mogelijk dat de schimmel aanwezig is op een gastheer, maar geen ziekte veroorzaakt.

Een infectie is te herkennen aan afwijkend gekleurde schubben, gelige en bruine korsten op de huid, verhoogde frequentie van vervelling en kleine zweren tot een dodelijke schimmelinfectie met ernstige zweren, zwelling van de huid en onderhuidse knobbeltjes. Op vervellingen is de infectie te herkennen aan kleine littekentjes.

Heeft u een dode slang gevonden of een slang gezien met verdachte zweren, korsten etcetera, al dan niet gecombineerd met afwijkend gedrag? Maakt u dan alstublieft goede foto’s (inclusief goede detailopnames van de getroffen lichaamsdelen), noteer de exacte datum en locatie en neem contact op met RAVON (zie meldformulier, of via ziektes@ravon.nl).

Heeft u een vervellingshuidje gevonden? Wilt u die dan per stuk droog en donker bij kamertemperatuur in een papieren envelop (niet in een plastic zakje) bewaren en onder vermelding van naam, locatie en datum sturen naar RAVON, t.a.v. Tariq Stark & Annemarieke Spitzen-van der Sluijs, Postbus 1413, 6501 BK Nijmegen.

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top