Search
donderdag 9 december 2021

Agenda

Er zullen de komende maanden weer excursies en andere activiteiten gepland worden: kijk voor actuele informatie regelmatig op deze activiteitenpagina.

Wilt u uw activiteit(en) opnemen in deze agenda, geef dit dan door aan redactie@ravon.nl.

Excursies en Corona

In verband met het Coronavirus (COVID-19) zijn er nog enkele richtlijnen opgesteld om de kans op besmetting te minimaliseren, deze zijn in lijn met het landelijke beleid (zie voor meer informatie www.ravon.nl/corona).

Categories

Beekprik

Lampetra planeri

Datum & tijd:


Beekprik Lampetra planeri Jelger Herder

De beekprik brengt het grootste deel van zijn leven door als blinde larf in de bodem van beken. Bij de metamorfose tot volwassen prik krijgen ze ogen en een mondschijf. Deze mondschijf wordt gebruikt om in het voorjaar een nestkuil van steentjes te bouwen.


Herkenning

De beekprik komt uit de familie van de prikken (Petromyzontidae) ook wel rondbekken genoemd. Het lichaam is cilindervormig en langgerekt. Volwassen beekprikken hebben lichtgele tot zilverkleurige flanken en een ronde mondschijf. De larven hebben een spleetvormige mond en zijn lichtbruin tot geel gekleurd. Hiernaast hebben beekprikken zeven ronde kieuwopeningen achter het oog.

Beekprik Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De beekprik paait in de periode februari-mei op grindrijke plaatsen met stromend water. De dieren maken een nestkuil door steentjes met hun mondschijf te verslepen. Het vrouwtje zuigt zich vast aan één van de stenen aan de rand van het nest. Een mannetje zuigt zich vervolgens vast aan haar kop en draait zijn lichaam strak om haar heen waarna de eitjes afgezet en bevrucht worden. Na de voortplanting sterven de dieren.

Levenswijze

Nadat ze uit de eitjes gekomen zijn, laten de larven zich met de stroom meevoeren naar detritusbanken en slibbodems waar ze zich ingraven en leven van detritus en kleine organismen die uit het water gefilterd worden. De larven hebben nog geen mondschijf en ogen. Na circa zeven jaar metamorfoseren de priklarven aan het eind van de zomer en krijgen een mondschijf en ogen waarna ze in het voorjaar voortplanten.

Beekpri Lampetra planeri Blik onder Water

 

Verspreiding

Beekprik komt in Europa voor in riviersystemen die op de Noordzee, Baltische Zee en Oostzee afwateren. Ook in het zuiden van Portugal en de westflank van Italië komen populaties voor. Het leefgebied bevindt zich in beken en riviertjes. In Nederland komt de beekprik voor in enkele relatief natuurlijk beken met een goede waterkwaliteit in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. In Brabant vinden op diverse locaties herintroducties plaats.

Beekprik Lampetra planeri Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

De beekprik is een zeldzame soort in Nederland. De soort is op veel plaatsen verdwenen door watervervuiling en het normaliseren van beeksystemen. Ook baggerwerkzaamheden, waarbij slib- en detritusbanken met daarin beekpriklarven verwijderd worden, vormen een bedreiging. De soort is in Nederland beschermd onder de Wet natuurbescherming. Beekprik is opgenomen in de Habitatrichtlijn (Bijlage II) en staat op de Rode Lijst als ‘bedreigd’ (Staatscourant 2015 nr. 36471).

Beekprik Lampetra planeri Blik Onder Water
 
Printen
13878 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Theme picker

Zoek evenement

RAVON-dag RAVON Miranda de Kock

RAVON-dag

Locatie: Online
Datum: Zaterdag 13 november 2021
Meer informatie: www.ravon.nl/ravondag


Hemelvaartweekend

Locatie: Noord-Brabant
Datum: editie 2021 afgelast
Meer informatie: www.ravon.nl/hemelvaartweekend


Vissenweekend Harry Kuypers

Vissenweekend

Locatie: Overijssel
Datum: 1 t/m 3 oktober 2021
Meer informatie: www.ravon.nl/vissenweekend

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top