Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

maandag 22 april 2024

Nieuws

RAVON nr. 92 verschijnt vandaag

Tijdschrift

  • 19 maart 2024
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 223
  • 0 Reacties
RAVON nr. 92 verschijnt vandaag

In deze editie o.a. artikelen over reptielenslachtoffers op Sallandse MTB-routes, de knoflookpad in Callantsoog, de rivierdonderpad op surfplas Reeuwijk, en: is de grootste beekdonderpadpopulatie van Nederland in gevaar? 

Het tijdschrift RAVON is exclusief voor abonnees. Bij iedere uitgave geven we een artikel vrij. Het artikel hieronder is gratis te downloaden. 

De stille dood: Reptielenslachtoffers op Sallandse MTB-routes (Anton van Beek)
In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug zijn de afgelopen jaren op uitgebreide schaal mountainbikeroutes gerealiseerd. Deze doorkruisen op veel plaatsen het leefgebied van beschermde zandhagedissen, hazelwormen en levendbarende hagedissen. Tellingen van verkeersslachtoffers onder deze soorten, tonen een aanzienlijke sterfte aan. De provincie Overijssel heeft, op basis van diverse onderzoeken en adviezen, besloten de routes alleen nog in de winter open te stellen... Lees verder >

Hazelwormen hebben, door hun wat stugge bouw, erg veel moeite om zich over gladde oppervlakten en door los zand voort te bewegen. De verblijftijd op zandpaden is daardoor lang, waardoor de kans op overrijding toeneemt. Hier een dode hazelworm op een single track door reptielenleefgebied.Foto: Hazelwormen hebben, door hun wat stugge bouw, erg veel moeite om zich over gladde oppervlakten en door los zand voort te bewegen. De verblijftijd op zandpaden is daardoor lang, waardoor de kans op overrijding toeneemt. Hier een dode hazelworm op een single track door reptielenleefgebied. (Anton van Beek)

Verder lezen
Klik op ravon.nl/tijdschrift voor samenvattingen van andere artikelen, eerdere uitgaven van het tijdschrift en om abonnee te worden.

Voor nog geen €2,50 per maand ontvang je het tijdschrift vier keer per jaar, steun je ons werk en blijf je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van reptielen, amfibieen en vissen. 

Tekst: RAVON, Anton van Beek
Beeld: Anton van Beek

Printen
Categorieën: Actueel
Waardeer dit artikel
3.0

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top