Search
dinsdag 29 september 2020

Nieuws

Paling nog steeds ernstig bedreigde diersoort volgens IUCN

Paling nog steeds ernstig bedreigde diersoort volgens IUCN

Paling

Paling blijft als ‘ernstig bedreigd’ op Rode Lijst

Paling blijft als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van bedreigde planten en dieren staan. Dat heeft de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN vandaag bekend gemaakt.  De laatste beoordeling dateerde uit 2014. Daarom vond IUCN dat het tijd was voor een hernieuwde beoordeling om te zien of er verandering in de status van deze diersoort is gekomen. De beoordeling is uitgevoerd door een breed samengestelde groep van vooraanstaande palingwetenschappers.

De bevestiging van de status ‘ernstig bedreigd’ofwel ‘critically endangered’ komt niet als een verassing, omdat de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) in november 2019 had bekend gemaakt dat de toestand van de paling onverminderd kritiek blijft en herstel alleen kans heeft als alle sterfte door menselijk handelen, tot een minimum wordt beperkt. Ook oordeelde de Europese Commissie in februari nog dat de toestand van de paling kritiek is.

Good Fish Foundation vindt het een verdrietige zaak dat het nog steeds zo slecht gaat met de paling. Temeer, omdat er al sinds 2007 op basis van Europese wetgeving wordt gewerkt aan herstel van de paling. Maar dat is blijkbaar nog lang niet genoeg.

De visserij is al flink teruggedrongen. Maar er moet nog heel veel gebeuren aan het oplossen van de migratiebarrières in rivieren en slootjes, die palingen verhinderen om van zout naar zoet water te trekken en omgekeerd. Denk aan dammen, sluizen en gemalen.

Paling blijft in het rood staan op de VISwijzer. Dat betekent dat Good Fish Foundation adviseert om liever voor een alternatief te kiezen. Het maakt daarbij niet uit of het om wild gevangen of kweekpaling gaat. Kweekpaling is vetgemeste wild gevangen jonge paling. Paling kan zich niet in gevangenschap voortplanten.

Good Fish Foundation en RAVON werken aan herstel van de paling. Volg ons op social media, als je op de hoogte wilt blijven.

­­­­­­­­­­­­­______________________________________________________________________

Kijk voor meer informatie op:

www.goedevis.nl voor de VISwijzer

https://www.goedevis.nl/palingstand-nog-steeds-kritiek-roep-om-betere-bescherming/

www.iucnredlist.org en zoek op Anguilla anguilla

 

 

Vorig artikel Kaukasische dwerggrondel negeert lockdown en vestigt zich in Nederland
Volgend artikel Herkenningskaart zieke amfibieën online
Printen
1691

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top