Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 18 juni 2024

Nieuws

Over de ringslang in Amsterdam, de levendbarende hagedis in Brabant en hoe we onze amfibieën redden

Tijdschrift RAVON

  • 19 december 2023
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 1274
  • 0 Reacties
Over de ringslang in Amsterdam, de levendbarende hagedis in Brabant en hoe we onze amfibieën redden

Deze maand verschijnt het decembernummer van het tijdschrift RAVON. In dit vierde nummer van 2023 lees je een uitgebreid artikel over de uitklimvoorzieningen voor amfibieën, een artikel over de historie van de ringslang in Amsterdam en de neergang van de levendbarende hagedis op natuurgebied Kampina.

Een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing gaat honderdduizenden amfibieën reddenKaft tijdschrift RAVON nr 91 (december 2023)
Tijdens de voorjaarstrek worden elk jaar honderdduizenden salamanders, kikkers en padden overgezet over wegen, om te voorkomen dat ze sneuvelen door het verkeer. Amfibieën worden echter ook onnodig slachtoffer van een veel minder bekende en vooral minder zichtbare bedreiging. Tussen de 0,5 en 1 miljoen dieren in bebouwde omgevingen belanden in straat- en trottoirkolken, waar ze niet meer uit kunnen ontsnappen. Om een oplossing voor dit probleem te vinden, heeft RAVON verschillende uitklimvoorzieningen getest bij een veldproef in het voorjaar van 2023. Voor rechthoekige trottoirkolken én voor andere rechthoekige valkuilen is er nu een veelbelovende oplossing. Lees het hele artikel van Raymond Creemers en Roek Vermeulen >

TrottoirkolkStraatkolk

Vlnr: pad klimt uit kolk via hoektrap (Tanja Francoise). Trottoirkolk en straatkolk (Raymond Creemers)

De ringslang in Amsterdam: geschiedenis, onderzoek en 30 jaar broeihopen
In 1994 werden in Groot-Amsterdam de eerste zes broeihopen voor de ringslang aangelegd. Dertig jaar later is het aantal broeihopen in Amsterdam en omgeving uitgegroeid tot zeventig. Dit artikel gaat in op de geschiedenis van de ‘Amsterdamse’ broeihoop, de resultaten, het recept en de vrijwilligers. Het gaat ook over het opheffen van knelpunten, de lange traditie van onderzoek en de verspreiding van de ringslang in de Amsterdamse regio en wat betekent Rokjesdag in Amsterdam? Lees de samenvatting van het artikel van Geert Timmermans >

Ringslang
Ringslang (Jelger Herder)

Neergang van de levendbarende hagedis op Kampina
In het kader van het NEM Meetprogramma Reptielen is een traject in het natuurgebied Kampina (Noord-Brabant) vanaf 1995 vrijwel jaarlijks gemonitord. Het aantal tijdens de tellingen waargenomen levendbarende hagedissen is in die periode drastisch afgenomen. De oorzaak daarvan wordt gezocht in de achteruitgang van de kwaliteit van het leefgebied, die met name veroorzaakt wordt door de depositie van stikstof in combinatie met verdroging. Lees de samenvatting van het artikel van Frans van Erve >

Een deel van het traject in het Groot Goor

Links: Levendbarende hagedis in de strooisellaag. (Arnold van Rijsewijk) Rechts: Een deel van het traject in het Groot Goor (Frans van Erve)

Word abonnee en lees alle artikelen helemaal
Het tijdschrift RAVON verschijnt vier keer per jaar. Bij iedere uitgave geven we een artikel vrij (deze keer over uitklimvoorzieningen voor amfibieën) en twee artikelen presenteren we als samenvatting. Wil je het tijdschrift RAVON voortaan helemaal lezen? Voor nog geen €2,50 per maand ontvang je niet alleen het tijdschrift op je deurmat (of digitaal); je steunt ook nog eens de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland. Ga naar ravon.nl/tijdschrift.

Tekst: Raymond Creemers, Roek Vermeulen, Geert Timmermans, Frans van Erve; afkomstig uit RAVON tijdschrift nr. 91
Foto’s: Jelger Herder, Raymond Creemers, Frans van Erve, Tanja Franscoise & Arnold van Rijsewijk.

  

  

Printen
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top