Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

vrijdag 23 februari 2024

Steun RAVON als organisatie

Ringslang. Foto: Jelger Herder

Door RAVON te steunen kun jij het MVO-beleid van jouw organisatie een concreet gezicht geven op een manier die bij daarbij past. Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is al 35 jaar dè natuurorganisatie zonder winstoogmerk, die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft. Dit doen we samen met duizenden vrijwilligers, donateurs en organisaties.

Samen zetten we ons in voor onze soortengroepen en het bredere belang van de natuur en biodiversiteit. We werken daarbij samen met uiteenlopende organisaties, instellingen, overheden en bedrijven. Ook jouw organisatie kan ons helpen om reptielen, amfibieën en vissen en hun leefgebied beter te beschermen.

Er is veel mogelijk

Er zijn allerlei manieren waarop jouw organisatie RAVON kan steunen. Denk bijvoorbeeld aan een donatie, subsidie of een samenwerking binnen een specifiek project. RAVON werkt samen met een groot aantal organisaties en instellingen, klik hier.

Neem contact op

Overweeg je om ons te steunen, in welke vorm dan ook? Neem dan contact op met Karin Akkers (directeur RAVON en FLORON) en bekijk samne met haar.  de mogelijkheden: kantoor@ravon.nl | 024 – 7410 600

Nieuws

Leer alles over de reptielen en vissen van Nederland

Leer alles over de reptielen en vissen van Nederland

Aanmelden

In april a.s. start kennisorganisatie RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) met een gloednieuw cursusaanbod over reptielen en vissen. De cursus over amfibieën volgt in 2025.

Basiscursus Reptielen (vanaf 8 april a.s.)

In deze basiscursus duiken we in 9 lessen in de mysterieuze wereld van slangen en hagedissen. Hoe en waar vind je deze dieren en hoe vergroot je de kans op een waarneming? Hoe breng je hagedissen en slangen op naam en wat zijn daarbij belangrijke kenmerken? Docenten Jeroen van Delft en Ferdy Timmerman geven je daarnaast veel boeiende informatie over de levenswijze en habitats van deze dieren.

AdderAdder (Bron: Jelger Herder)

De cursus start ongeveer gelijk met het actieve seizoen van Nederlandse reptielen, zodat je met de opgedane kennis meteen het veld in kunt. Enkele huiswerkopdrachten vragen ook om een uitstapje naar het leefgebied van reptielen. De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en reptielenkenners. In het lesmateriaal van deze cursus komt een breed scala aan onderwerpen voorbij:

 • Herpetologische woordenschat
 • Ecologie en leefwijze van reptielen
 • Herkenning van de Nederlandse hagedissen
 • Herkenning van de Nederlandse slangen
 • Inzicht in geschikt habitat vergroten
 • Leren waarnemen van reptielen
 • Hoe je kennis over reptielen kunt gebruiken om de natuur te beschermen

Meer info en aanmelden: ravon.nl/academy

Basiscursus Vissen (vanaf 9 april a.s.)

Tijdens de cursus leer je in 11 lessen van alles over de Nederlandse soorten zoetwatervissen. Voorkennis is niet noodzakelijk. Op een toegankelijke manier bieden we je kennis over de bouw van zoetwatervissen en geven we uitleg over terminologie, waarna we je kunnen uitleggen hoe onze soorten van elkaar verschillen. Docenten Nymfe van Boekel en Mick Vos leren je van alles over de habitat, ecologie en leefwijze van Nederlandse zoetwatervissen, vertellen we hoe je ze het beste in de natuur kunt waarnemen en laten we zien hoe je zelf kunt bijdragen aan onderzoek. 

KarperKarper (Bron: Blikonderwater / Arthur de Bruin)

De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en zoetwatervissenkenners. De belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Terminologie/woordenschat
 • Ecologie en leefwijze van zoetwatervissen
 • Inzicht in geschikt habitat vergroten
 • Herkenning van de Nederlandse zoetwatervissen
 • Leren waarnemen van zoetwatervissen
 • Hulpmiddelen om je kennis over vissen verder te verdiepen
 • Hoe je kennis over zoetwatervissen kunt gebruiken om de natuur te beschermen
 • Waar je andere vissenkenners kunt ontmoeten en wat zij doen

Meer informatie en aanmelden: ravon.nl/academy

Tekst: RAVON
Foto's: Arthur de Bruin, Jelger Herder

  

  

Vorig artikel Ode aan de vrijwilligers: Ringslangen Werkgroep Houten
Printen
427

Wat doet RAVON?

RAVON is al ruim 35 jaar de onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie zonder winstoogmerk die, tezamen met veel vrijwilligers, inheemse reptielen, amfibieën en vissen en hun leefgebieden beschermt. We doen onderzoek, delen kennis en advies, voeren projecten uit en sturen op beter beleid en wetgeving.

Hoe gaat het met de reptielen, amfibieen en vissen van ons land?

Dat staat in de RAVON balans, die jaarlijks verschijnt. De RAVON balans is gratis te downloaden.

Mee op excursie?

Kijk hieronder of ga voor meer excursies naar www.ravon.nl/agenda.

Natuurfilmer en visonderzoeker Arthur de Bruin maakte voor RAVON een aantal korte filmpjes die de schoonheid van de Nederlandse "onderwaternatuur" prachtig in beeld brengen. 

 

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top