Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Soorten

Soepschildpad (Dwaalgast)

Chelonia mydas

Soepschildpad Chelonia mydas Jelger Herder

De soepschildpad heeft van alle zeeschildpadden de grootste verspreiding en dankt zijn naam aan het feit dat het dier in het verleden voor consumptie werd gevangen.


Herkenning

Kenmerken:

  • Max. schildlengte tot 120 cm.
  • Kleur bruin tot olijfkleurig, meestal met donkere stippen of marmertekening.
  • Kopschubben hebben opvallende, lichte randjes.

Soepschildpad Chelonia mydas Wouter Hagens


 

Ecologie

 

Voortplanting

Zeeschildpadden zijn dwaalgasten. Ze gebruiken geen Nederlandse stranden voor het afzetten van eieren. Af en toe spoelt er een, uit koers geraakt, dier aan. De soort zet de eieren af in 80 landen en komt voor in de kustwateren van 140 landen.  Een zwanger vrouwtje zet haar eieren af in zo'n 2 tot 5 nesten. Het aantal eieren varieert per geografische locatie, zo tussen de 75 en 200 eieren per nest.

Levenswijze

De soepschildpad komt overal rond de evenaar voor en leeft in ondiepe wateren langs de kust waar genoeg zonlicht doordringt om plantengroei mogelijk te maken. Jonge soepschildpadden leven op open zee, waar ze gevonden worden in drijvende plantenmassa's. Ze eten voornamelijk dierlijk materiaal. Volwassen soepschildpadden zijn meer planteneters en eten vooral zeegras en algen. 

Soepschildpad Chelonia mydas Jelger Herder

 

Verspreiding

Van de soepschildpad werd lang aangenomen dat hij niet als dwaalgast in de wateren van de westelijke Europese Continentale plaat voorkwam. Maar in 1952 is een kleine levende soepschildpad gevonden bij Petten en in Engeland zijn recentelijk ook levende volwassen dieren gevonden. Bijna alle vondsten dateren uit het begin van de twintigste eeuw. 

Het kaartje rechts toont alle (bij RAVON) bekende waarnemingen van deze soort in Nederland.

 


 

Bedreiging en bescherming

De soepschildpad staat niet op nationale Rode Lijst omdat de soort als dwaalgast wordt beschouwd. Wel valt hij onder de Flora- en faunawet (Tabel 3 en 4). Internationaal staat hij bekend als "bedreigd" in de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van IUCN. Op Europees niveau is de soort beschermd volgens de Habitatrichtlijn (Bijlage II en IV). Verder wordt hij genoemd in conventies zoals de Bonn Conventie (Bijlage I en II), Bern Conventie (Bijlage II) en CITES (Bijlage A).

Soepschildpad Chelonia mydas Ben Aveling

Monitoring en trends

Vooralsnog is er geen trend bekend. Waarnemingen van zeeschildpadden in Nederland zijn zeer welkom en kunnen worden doorgegeven aan Edo Goverse (email).

Op de achterkant van de Herkenningskaart zeeschildpadden staat beschreven hoe te handelen bij de vondst van een aangespoelde (levende of dode) zeeschildpad.

Soepschildpad Chelonia mydas Andries Oudshoorn
Vorig artikel Snoekbaars
Volgend artikel Spiering
Printen
6317

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top