Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Soorten

Oostelijke Ringslang (Exoot)

Natrix natrix

Ringslang Natrix natrix Jelger Herder

De oostelijke ringslang is een exotische niet giftige, watergebonden slang en lijkt op onze inheemse ringslang (Natrix helvetica).


Herkenning

Enkele jaren geleden is de ringslang opgesplitst in meerdere soorten. Momenteel leven er drie soorten ringslangen in Europa maar de situatie op de Balkan dient nog verder onderzocht te worden. De Oostelijke ringslang lijkt sterk op onze inheemse ringslang (Natrix helvetica). Ze hebben een ronde pupil, gekielde schubben en twee duidelijke gele en zwarte vlekken achter de kop. Oostelijke ringslangen blijven gemiddeld wat kleiner dan inheemse ringslangen en missen de verticale zwarte strepen op hun flanken. In Nederland hebben Oostelijke ringslangen (en hybriden van Oostelijke ringslang en inheemse ringslang) vaak twee lichte strepen over de rug lopen, een kenmerk van Natrix natrix persa, een ondersoort van de Oostelijke ringslang uit Zuidoost Europa

Oostelijke ringslang Natrix natrix Jelger Herder


Ecologie

Voortplanting

De Oostelijke ringslang legt 20-30 eieren per legsel in composthopen, bladhopen en mestvaalten. Over natuurlijke eiafzetplekken van de Oostelijke ringslang is weinig bekend. In natuurlijke riviersystemen zijn dit waarschijnlijk hopen bij elkaar gespoeld organisch materiaal. In venen zijn drooggevallen horsten van bijvoorbeeld zeggen of russen geschikt. Ingerotte boomstobben en dichte lagen organisch materiaal met broei worden ook gebruikt.

Levenswijze

De Oostelijke ringslang is gebonden aan waterrijke habitats. Grote oppervlaktes laag gelegen, nat gebied worden gemeden, omdat de soort daar vaak niet alle stadia van zijn levenscyclus kan doorlopen. Met name de ontwikkeling van de eieren en de overwintering vormen in polders een probleem.

Oostelijke ringslangen zonnen vaak op dijkjes in de buurt van water, waar ze jagen op voornamelijk amfibieën en soms andere gewervelde dieren waaronder vissen. Ze zijn zeer alert, dus probeer voorzichtig te lopen en altijd een stukje voor je uit te kijken als je ze wilt zien.

Oostelijke ringslang Natrix natrix Jelger Herder

Verspreiding

DAls gevolg van illegale uitzettingen zijn Oostelijke ringslangen en/of hybriden met inheemse ringslangen te vinden in Zuid-Holland en Zuid-Limburg. De soort komt van nature voor in Scandinavië en Europa Oostelijk van de Rijn tot aan het Baikalmeer in Siberië. De situatie in de Balkan is (nog) onduidelijk en behoeft meer onderzoek.


Bedreiging en bescherming

De Oostelijke ringslang is een invasieve exoot in Nederland. De soort handhaaft zich in Nederland en hybridiseert met de inheemse ringslang. Een zeer onwenselijke situatie die de overlevingskansen van de inheemse ringslang negatief kan beïnvloeden.

Oostelijke ringslang Natrix natrix Jelger Herder

Monitoring en trends

Vooralsnog zijn geen trends bekend. 

Het blijft belangrijk om waarnemingen van deze soort door te geven via Waarneming.nl of Telmee.nl.

Vorig artikel Oostelijke boomkikker (Exoot)
Volgend artikel Poelkikker
Printen
3054

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top