Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 23 april 2024

Soorten

Kemps zeeschildpad (Dwaalgast)

Lepidochelys kempii

Kemps zeeschildpad Lepidochelys kempii Tim Gerbrands

De Kemps zeeschildpad is de kleinste zeeschildpad. Hij wordt sporadisch in Europese wateren waargenomen.


Herkenning

Kenmerken:

  • Klein, maximale schildlengte tot 80 cm.
  • Schild relatief rond en klein; is bijna net zo breed als lang.
  • Kleur lichtgrijs tot olijfgroen met wittige vlekken.

Het gewicht is iets minder dan 50 kg. Mannetjes blijven kleiner en zijn dus iets lichter in gewicht.

Kemps zeeschildpad Lepidochelys kempii Paul Veenvliet


 

Ecologie

 

Voortplanting

Zeeschildpadden zijn dwaalgasten. Ze gebruiken geen Nederlandse stranden voor het afzetten van eieren. Af en toe spoelt er een, uit koers geraakt, dier aan. De Kemps zeeschildpad legt zijn eieren uitsluitend in de Golf van Mexico. Vanwege hun relatief kleine maat zijn de nestkuilen ondiep.

Levenswijze

Juveniele Kemps zeeschildpadden maken een meerjarige ronde over de Atlantische Oceaan.Tijdens deze levensfase zwemt een deel tot wel 2.000 km naar het noorden langs de oostkust van de VS tot Nova Scotia, Canada. Na 10 tot 18 jaar zijn ze geslachtsrijp en keren terug naar hun geboortestrand.

Kemps zeeschildpad Lepidochelys kempii Blijdorp

 

Verspreiding

Tot op heden zijn er vier soorten zeeschildpadden in Nederland aangetroffen: de soepschildpad, lederschildpad, dikkopschildpad en kemps zeeschildpad.

Het kaartje rechts toont alle (bij RAVON) bekende waarnemingen van deze soort in Nederland. Dit betreffen altijd jonge, kleine individuen.

 


 

Bedreiging en bescherming

De Kemps zeeschildpad staat niet op nationale Rode Lijst omdat de soort als dwaalgast wordt beschouwd. Wel valt hij onder de Flora- en faunawet (Tabel 3 en 4). Internationaal staat hij bekend als "ernstig bedreigd" in de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van IUCN. Op Europees niveau is hij beschermd volgens de Habitatrichtlijn (Bijlage IV). Verder wordt hij genoemd in conventies zoals de Bonn Conventie (Bijlage I en II), Bern Conventie (Bijlage II) en CITES (Bijlage A).

Kemps zeeschildpad Lepidochelys kempii Blijdorp

 

Monitoring en trends

Vooralsnog is er geen trend bekend. Waarnemingen van zeeschildpadden in Nederland zijn zeer welkom en kunnen worden doorgegeven aan Edo Goverse (email).

Op de achterkant van de Herkenningskaart zeeschildpadden staat beschreven hoe te handelen bij de vondst van een aangespoelde (levende of dode) zeeschildpad.

Kemps zeeschildpad Lepidochelys kempii Blijdorp
Vorig artikel Kaukasische dwerggrondel
Volgend artikel Kesslers grondel
Printen
5428
100

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top