Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 18 juni 2024

Soorten

Gup

Poecilia reticulata

Gup Poecilia reticulata Jelger Herder

Gup of guppy komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar hij voorkomt in vegetatierijke meren.


Herkenning

Gup of guppy (Poecilia reticulata)  behoort tot de familie van de levendbarende tandkarpers (Poeciliidae). Het is een populaire aquariumvis waarvan vele varieteiten gekweekt zijn. Mannetjes van het guppy zijn vaak sierlijk gekleurd en kunnen verschillende staartvormen hebben.  De vrouwtjes zijn vaak vrij kleurloos. Ze hebben een spitse snuit met kleine bovenstandige bek. De gup wordt maximaal 6 cm groot en is door zijn karakteristieke uiterlijk bijna niet te verwarren met inheemse soorten.

Amerikaanse hondsvis Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De Gup is een levendbarende vis (in tegenstelling tot de inheemse soorten in Nederland). Het mannetje bevrucht de eitjes in het lichaam van de vrouwtjes waar ze zich ontwikkelen. Na ongeveer een maand baart het vrouwtje enkele tientallen tot maximaal 200 jonge guppies.  Gup leeft vrij kort (maximaal 5 jaar) en kan zich vanaf 3 maanden al voortplanten

Levenswijze en habitat

De gup is heeft van nature een voorkeur voor vegetatierijke meren met relatief weinig predatoren. Het voedsel bestaat uit zooplankton, kleine insecten en detritus. Guppies zoeken vaak voedsel in groepen, met als voordeel dat ze gemakkelijker voedsel kunnen vinden en minder energie hoeven te besteden aan het ontkomen aan predatoren.

Gup Jelger Herder

 

Herkomst & verspreiding 

Gup komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar is als een van de meest populaire aquariumvissen over de hele wereld verspreid. Op veel plaatsen is de soort ook uitgezet met als doel muggenlarven te bestrijden. In Nederland wordt gup sporadisch aangetroffen (veelal in de zomer, o.a. in duinwateren en stedelijk gebied), het gaat hierbij om uit aquarium afkomstige dieren die worden uitgezet. Deze dieren kunnen onder normale omstandigheden de winter niet overleven. Er zijn gevallen bekend dat guppenpopulaties zich tijdelijk stand hielden in het warme water bij lozingskanalen van industrie of elektriciteitscentrales. 

 


 

Bedreiging en bescherming

De gup is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. Impact op andere soorten is verwaarloosbaar doordat de tropische gup geen stand houdt in de koude Nederlandse winters.


 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Grote modderkruiper
Volgend artikel Hazelworm
Printen
5746

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top