Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Soorten

Dikkopschildpad (Dwaalgast)

Caretta caretta

De dikkopschildpad, ook wel onechte karetschildpad genoemd, is een bruine zeeschildpad.


Herkenning

Kenmerken:

  • Maximale schildlengte tot 124 cm;
  • Kleur roodbruin, vaak met groenbruine glans en overgroeid met zeepokken, algen en wieren;
  • Opvallend grote kop met verhoornde boven- en onderkaak.

Dikkopschildpad Caretta caretta Arthur Oosterbaan


 

Ecologie

 

Voortplanting

Zeeschildpadden zijn dwaalgasten. Ze gebruiken geen Nederlandse stranden voor het afzetten van eieren. Af en toe spoelt er een, uit koers geraakt, dier aan. De grootste populatie nestelende vrouwtjes komt voor langs de kust van Florida.

Levenswijze

Juveniele dikkopschildpadden maken een meerjarige ronde over de Atlantische Oceaan via de Azoren voordat ze terugkeren naar de Amerikaanse kust. Een deel van deze groep foerageert enkele jaren in de Middellandse Zee voordat ze de oceaan oversteken. Dikkopschildpadden, die nestelen in de Middellandse Zee (o.a. Griekenland en Turkije), verlaten deze niet.

Dikkopschildpad Caretta caretta Max Janse

 

Verspreiding

Tot op heden zijn er vier soorten zeeschildpadden in Nederland aangetroffen: de soepschildpad, lederschildpad, dikkopschildpad en kemps zeeschildpad.

Het kaartje rechts toont alle (bij RAVON) bekende waarnemingen van deze soort in Nederland.

 


 

Bedreiging en bescherming

De dikkopschildpad staat niet op nationale Rode Lijst omdat de soort als dwaalgast wordt beschouwd. Wel valt de soort onder de Flora- en faunawet (Tabel 3 en 4). Internationaal staat hij bekend als "bedreigd" in de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van IUCN. Op Europees niveau is hij beschermd volgens de Habitatrichtlijn (Bijlage II en IV). Verder wordt de soort genoemd in conventies zoals de Bonn Conventie (Bijlage I en II), Bern Conventie (Bijlage II), CITES (Bijlage A) en OSPAR-Conventie (Bijlage 6).

Dikkopschildpad Caretta caretta Matthew Godfrey

 

Monitoring en trends

Vooralsnog is er geen trend bekend. Waarnemingen van zeeschildpadden in Nederland zijn zeer welkom en kunnen worden doorgegeven aan Edo Goverse (email).

Op de achterkant van de Herkenningskaart zeeschildpadden staat beschreven hoe te handelen bij de vondst van een aangespoelde (levende of dode) zeeschildpad.

Dikkopschildpad Caretta caretta Ber van Perlo
Vorig artikel Dikkopelrits
Volgend artikel Diklipharder
Printen
9051

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top