Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 18 juni 2024

Stages

RAVON voert onderzoek uit naar amfibieën, reptielen en vissen. In ons onderzoeksprogramma staan de onderstaande thema's centraal, klik op het thema waarin je geïnteresseerd bent om te zien of wij hiervoor een stage/afstudeermogelijkheden hebben. Wij bieden stageplekken voor zowel MBO, HBO als Master studenten.

Heb je interesse in één van de stageonderwerpen? Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon die bij het stageonderwerp vermeld staat.

We ontvangen een groot aantal stageverzoeken via open sollicitaties en kunnen ze helaas niet allemaal faciliteren. Reageer daarom a.u.b. gericht op de weergegeven stageopdrachten.

Invloed van habitatgebruik aan de zeezijde van intrekpunten op de verblijftijd en passage-efficiëntie van glasaal

Invloed van habitatgebruik aan de zeezijde van intrekpunten op de verblijftijd en passage-efficiëntie van glasaal

Datum & tijd:


Onderzoek aan glasaal wordt normaal gesproken uitgevoerd door metingen te verrichten aan actieve glasaal. Wanneer glasaal niet actief is, schuilt voor harde stroming of schuilt voor predatoren rusten ze in het substraat. Om het habitatgebruik van glasaal aan de zeezijde van intrekpunten, en de invloed hiervan op de verblijftijd en passage-efficiëntie in kaart te brengen, zijn de afgelopen jaren grootschalige veldexperimenten uitgevoerd bij twee intrekpunten met sterk verschillende omstandigheden aan de zeezijde. Hierbij werd gewerkt met kunstmatige substraten en gemerkte glasalen. Er werden metingen verricht aan zowel actieve glasalen en glasalen in rust. Het uitwerken en vergelijken van de onderzoeksresultaten van deze intrekpunten kan leiden tot handvatten voor de inrichting van het habitat aan de zeezijde van intrekpunten, waardoor glasaal beter wordt gefaciliteerd tijdens de intrek richting het achterland. Affiniteit met of interesse in analyse van gegevens in R-statistics en het bouwen van populatiemodellen zijn een pré!

NIVEAU: HBO, WO
PERIODE: februari/maart - juli/augustus (indien gewenst kan over een eerdere einddatum worden overlegd).
BEGELEIDER(S): Mick Vos en Maurice Kooiman. Voor vragen bel 06-13559173 (Mick) of 06-30815232 (Maurice). Aanmelden kan via m.vos@ravon.nl of m.kooiman@ravon.nl.

Passagecheck
Onder de noemer Passagecheck werken we vanuit RAVON aan het verbeteren van vismigratievoorzieningen voor met name glasaal en driedoornige stekelbaars. Dit doen we onder andere door een ‘Passagecheck’ uit te voeren waarbij we vissen voorzien van een gekleurd merkje (VIE-tag) en volgen op hun reis tussen zee en polder. We kunnen hiermee aanbodschattingen doen, de efficiëntie van de intrek door de voorziening bepalen en kijken hoe lang vissen in de buurt van de vismigratievoorziening blijven. Ook worden tijdens deze onderzoeken gedetailleerde stroomsnelheidsmetingen gedaan en wordt het zwemgedrag in de vismigratievoorziening in beeld gebracht met een onderwatercamera, waardoor knelpunten in de voorziening aan het licht komen.

Tijdens het voorjaar van 2024 gaan we bij twee vismigratievoorzieningen in Zeeland een Passagecheck uitvoeren. Een deel van je stage bestaat uit het veldwerk van deze Passagechecks; denk aan het vissen met kruisnetten, het helpen met lichten van de opvangnetten achter de vismigratievoorzieningen en het assisteren bij het merken van glasalen en driedoornige stekelbaarzen. Je voert het veldwerk samen uit met een team van professionals, vrijwilligers en stagiairs. Het veldwerk is complex van opzet en vergt gestructureerd en precies kunnen werken. ’s Nachts werken en lange dagen in het veld zijn onderdeel van je stage (wel in de prachtige Zeeuwse Delta).

Printen
460

Logo S-bb Erkend leerbedrijfRAVON is officieel erkend als leerbedrijf voor de opleidingen: Coördinator duurzaamheid (25996), Onderzoeker leefomgeving (25581), Opzichter/uitvoerder groene ruimte (25617) en Business Administration & Control Specialist (25725).

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top