Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 18 juni 2024

Stages

RAVON voert onderzoek uit naar amfibieën, reptielen en vissen. In ons onderzoeksprogramma staan de onderstaande thema's centraal, klik op het thema waarin je geïnteresseerd bent om te zien of wij hiervoor een stage/afstudeermogelijkheden hebben. Wij bieden stageplekken voor zowel MBO, HBO als Master studenten.

Heb je interesse in één van de stageonderwerpen? Stuur dan een e-mail naar de contactpersoon die bij het stageonderwerp vermeld staat.

We ontvangen een groot aantal stageverzoeken via open sollicitaties en kunnen ze helaas niet allemaal faciliteren. Reageer daarom a.u.b. gericht op de weergegeven stageopdrachten.

Invloed van connectiviteit van intrekpunten op de fysieke conditie van glasaal

Invloed van connectiviteit van intrekpunten op de fysieke conditie van glasaal

Datum & tijd:


De connectiviteit van een intrekpunt wordt onder meer bepaald door het habitat aan de zeezijde en de eigenschappen van de vismigratievoorziening. De mate van connectiviteit van een intrekpunt is van invloed op de hoeveelheid moeite die glasalen moeten doen om succesvol van de zee naar de polder te trekken. Hoe meer moeite het voor glasalen kost, hoe groter de kans dat ze voortijdig afhaken door bijvoorbeeld uitputting. Om meer inzicht te krijgen in de factoren die hieraan ten grondslag liggen zijn in 2021 bij twee intrekpunten in Zeeland, die sterk verschillen in connectiviteit, glasalen gemeten en gewogen voor en nadat ze de vismigratievoorziening passeerden. Met behulp van conditiefactoren kan inzicht worden verkregen in de hoeveelheid moeite die het hen heeft gekost om bij de vismigratievoorziening te komen en om hierdoor in te trekken. Dit kan leiden tot handvatten voor het inrichten van het habitat aan de zeezijde van intrekpunten, en het ontwerpen en optimaliseren van vismigratievoorzieningen, waardoor glasaal beter wordt gefaciliteerd tijdens de intrek richting het achterland. Affiniteit met of interesse in analyse van gegevens in R-statistics is een pré!

NIVEAU: HBO, WO
PERIODE: februari/maart - juli/augustus (indien gewenst kan over een eerdere einddatum worden overlegd).
BEGELEIDER(S): Mick Vos en Maurice Kooiman. Voor vragen bel 06-13559173 (Mick) of  06-30815232 (Maurice) . Aanmelden kan via m.vos@ravon.nl of m.kooiman@ravon.nl. 

Passagecheck
Onder de noemer Passagecheck werken we vanuit RAVON aan het verbeteren van vismigratievoorzieningen voor met name glasaal en driedoornige stekelbaars. Dit doen we onder andere door een ‘Passagecheck’ uit te voeren waarbij we vissen voorzien van een gekleurd merkje (VIE-tag) en volgen op hun reis tussen zee en polder. We kunnen hiermee aanbodschattingen doen, de efficiëntie van de intrek door de voorziening bepalen en kijken hoe lang vissen in de buurt van de vismigratievoorziening blijven. Ook worden tijdens deze onderzoeken gedetailleerde stroomsnelheidsmetingen gedaan en wordt het zwemgedrag in de vismigratievoorziening in beeld gebracht met een onderwatercamera, waardoor knelpunten in de voorziening aan het licht komen.

Tijdens het voorjaar van 2024 gaan we bij twee vismigratievoorzieningen in Zeeland een Passagecheck uitvoeren. Een deel van je stage bestaat uit het veldwerk van deze Passagechecks; denk aan het vissen met kruisnetten, het helpen met lichten van de opvangnetten achter de vismigratievoorzieningen en het assisteren bij het merken van glasalen en driedoornige stekelbaarzen. Je voert het veldwerk samen uit met een team van professionals, vrijwilligers en stagiairs. Het veldwerk is complex van opzet en vergt gestructureerd en precies kunnen werken. ’s Nachts werken en lange dagen in het veld zijn onderdeel van je stage (wel in de prachtige Zeeuwse Delta).

Printen
442

Logo S-bb Erkend leerbedrijfRAVON is officieel erkend als leerbedrijf voor de opleidingen: Coördinator duurzaamheid (25996), Onderzoeker leefomgeving (25581), Opzichter/uitvoerder groene ruimte (25617) en Business Administration & Control Specialist (25725).

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top