Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zondag 25 februari 2024

Werkgroep Water IVN VEV (Veldhoven Eindhoven Vessem)

Een groep enthousiaste watermensen, die in het voorjaar (van april tot juli) in gebieden langs de Dommel en Keersop, vanaf de Belgische grens tot aan Eindhoven, poelen onderzoekt en inventariseert op voorkomen van kikkers, salamanders en andere kleinere waterdieren. Er zijn zo’n 75 poelen, die we proberen 1x per zes jaar te inventariseren. We doen dit met behulp van amfibievallen en in samenwerking met Natuurmonumenten, die de gegevens verwerkt om zo de voor- en achteruitgang in de gaten te houden. O.a. door deze samenwerking zijn er nieuwe poelen gegraven om de kamsalamander naar het noorden te laten migreren.

Werkgroep Water IVN VEV Kamsalamanders

Vanaf juli tot in oktober monitoren we, in de Kempen, beekprikken voor het RAVON. We gebruiken hierbij de methode van de beekprikkencilinder met een vast protocol. Dit protocol wordt door heel Nederland bij beekprik monitoring gebruikt. We gaan met waadpakken de Keersop en Dommel in, gewapend met twee speciekuipen zonder bodem en een klein schepnet, meetlint, kleine emmertjes en onderzoeks-bakken. Opzoek naar beekpriklarven en soms kleine vissen, met om de vijf meter een meetpunt, op een vaste route van 100m. Aan de kant staan dan twee mensen om de vangsten te meten en te noteren. Ook andere opvallende zaken, die in de natuur worden waargenomen, worden genoteerd. De gegevens voeren we in via het Ravon, dat ons volop ondersteunt met materiaal en informatie. Het RAVON verder met de gegevens aan de slag.

Werkgroep Water IVN VEV Beekprik

Daarnaast genieten we volop van wat we verder op onze inventarisaties en monitoring tegenkomen aan planten, vogels, insecten en andere natuurverschijnselen. We trekken erop uit op vrijdagmorgen en voor de salamanders ook op donderdagavond. Kom een keertje mee en kijk of het iets voor je is.

Om mee te gaan hoef je geen kennis te hebben (mag wel), al doende leren we samen en van elkaar steeds meer van het waterleven kennen. Kortom, doelgericht bezig zijn voor Ravon en Natuurmonumenten met veel plezier, van elkaar lerend en volop genieten van de natuur, is wat ons van de straat houdt!

Heb je belangstelling of wil je verdere informatie neem dan contact met ons op.

Werkgroep Water IVN VEV Scheppen

Werkgroep Water IVN VEV Zoeken

Contact

Tineke Lous
E-mail: t.lous@hccnet.nl
Website: Werkgroep Water | IVN

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top