Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zondag 25 februari 2024

KNNV Amersfoort eo Werkgroep Vis Amfibie Reptiel (Leusden)

De Werkgroep Vis Amfibie Reptiel van de KNNV Amersfoort e.o. bestaat uit 10 vrijwilligers die sinds 2018 actief inventarisatie-onderzoek uitvoeren in de wateren en natuurterreinen rondom Amersfoort (Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Eemland). De focus zijn beken, sloten, poelen en natuurgebieden in de gemeente Leusden. Er wordt nauw samengewerkt met de diverse water- en terreinbeheerders, in verband met toestemming voor onderzoek en het delen van de waarnemingen. Vrijwel elke week is er een inventarisatie-activiteit van maart t/m oktober. De meeste resultaten worden gedeeld in waarneming.nl.

In 2018 is de Modderbeek onderzocht, in 2019 natuurgebied De Schammer, in 2020 oa vijver en golfterrein De Hoge Kleij, de Moorsterbeek, Heiligenbergerbeek, de Barneveldse beek, de Esvelderbeek en landgoed De Boom. In 2021 oa Landgoed Heiligenberg, Moorsterveld en Groot Zandbrink (allen van Stichting de Boom). Op Groot Zandbrink is de verspreiding van de Levendbarende hagedis en Hazelworm onderzocht. In 2022 wordt wederom Groot Zandbrink onderzocht en voor het visonderzoek een aantal beken in/om Leusden.

Voor het visonderzoek wordt gewerkt met RAVON-schepnetten, cuvet en waadpak. Voor het reptielonderzoek wordt gebruik gemaakt van zichtwaarnemingen, ca. 30 reptielplaten en analyse van 20 aangelegde broeihopen. In maart 2022 telden we 2.077 eieren in 7 broeihopen met een max van 716 eihulsels in 1 kleine hoop. Voor amfibie-onderzoek wordt gebruik gemaakt van de schepnetten en vangst op land. Als bijvangst worden ook kreeften, waterslakken, waterkevers, libellarven en overige water-macrofauna gedetermineerd.

Enkele soorten voorkomend in het werkgebied: Grote Modderkruiper, Rivierdonderpad, Bermpje, Riviergrondel, Pos, Vetje, Bittervoorn, Kleine Modderkruiper, Snoek, Marmergrondel, Zonnebaars, Zwartbekgrondel, Winde, Kolblei, Roofblei, etc.; Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft; Kleine watersalamander, Kamsalamander, Poelkikker; Zandhagedis, Hazelworm, Levendbarende hagedis, Ringslang.

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top