Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

donderdag 22 februari 2024

Vissen - Zegen in de delta

Zegen in de delta

Zegenvissen in de delta. Foto: Jelger Herder

Zegen in de delta

RAVON onderzoekt de kraamkamerfunctie van de Zuid-Hollandse delta vanuit het project “Een Zegen in de Delta”. Zo brengen we in kaart welke jonge vissen gebruik maken van welke gebieden en welke eisen ze stellen aan hun opgroeigebied. Een belangrijk onderdeel van het project is om te kijken óf en hoe de samenstelling van de visgemeenschap en de kraamkamerfunctie verandert nu de Haringvlietsluizen op een kier staan en er weer zout water het Haringvliet in mag stromen. Onderaan deze pagina is een videoserie te vinden over dit project.

Wat ga je doen?

Je gaat ondiepe rivieroevers bemonsteren door wadend te vissen met een broedzegen (groot visnet). Het is fysiek pittig werk maar de beloning is groot als je een net vol vis binnenhaalt. Dit vindt plaats in de Zuid-Hollandse delta rond het Haringvliet.

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag in de natuur, leert veel over de plaatselijke waterfauna en je combineert dit met fysieke arbeid. Je draagt bij aan het in kaart brengen van de huidige Nederlandse Delta-natuur. Je leert veel bij over de verschillende soorten vissen en hoe je ze kan determineren. Je doet dit nooit alleen maar altijd in teamverband. Lekker buiten aan het werk in sportschool de Open Lucht.

Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.

RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • een waadpak
  • een goede fysieke gesteldheid
  • een basiskennis van vissen, of goede zin om je hierin te verdiepen
  • enthousiasme om aan de slag te gaan

Meedoen?

Via het aanmeldformulier kan je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen kijken we waar en wanneer je aan de slag kunt. Dit werk doe je samen met andere vrijwilligers, onder leiding van een ervaren RAVONner die je de fijne kneepjes van het vak bijbrengt.

Video

Afl. 1

Afl. 2

Afl. 3

Afl. 4

Afl. 5

Afl. 6

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top