Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Vissen - Natura2000

Monitoren van vissen in een Natura2000 gebied

Vissen vast traject. Foto: Jelger Herder

Natura2000

Om in de gaten te houden hoe het gaat met de streng beschermde Natura2000 gebieden in Nederland, worden hier doelsoorten gemonitord. Voor de vissen gaat het om beekprik, rivierdonderpad, bittervoorn, kleine- en grote modderkruiper. Om te bepalen hoe het met deze soorten gaat worden vaste trajecten in de verschillende natuurgebieden bezocht. Hierbij worden ook de andere aanwezige vissoorten geteld.

Wat ga je doen?

Afhankelijk van de doelsoort ga je één tot twee keer per jaar in een natuurgebied een selectie van vaste wateren bezoeken. Je verlaat de gebaande paden om op zoek te gaan naar vissen. De meeste inventarisaties worden uitgevoerd met een schepnet, voor sommige soorten wordt er gebruik gemaakt van de prikkencilinder of de zaklamp. Na je bezoek geef je via ons invoerportaal door hoeveel individuen je per soort en lengteklasse geteld hebt. Ook van de niet doelsoorten (vissen en bij voorkeur ook amfibieën).

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag in de natuur en leert de plaatselijke visfauna kennen. Heb je al een basiskennis over vissen, dan kan je die tijdens het veldwerk bijspijkeren. Ben je nog een beginner? Dan leer je in de eerste jaren veel bij over de verschillende soorten.

Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.

RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • De bereidheid om één tot twee keer per jaar de natuur in te gaan
  • Basiskennis van vissen is handig
  • Een schepnet, waadpak en eventueel een zaklamp, cuvet of prikkencilinder
  • Een betredingsvergunning terreinbeheerder/ toestemming van de eigenaar
  • Een ontheffing voor het verstoren van beschermde diersoorten
  • Evt. herkenningsgids

Vacante gebieden

Nieuwsgierig naar de natuurgebieden waar je kunt inventariseren? Kijk op deze kaart.

Meedoen?

Via het aanmeldformulier op deze pagina kun je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen zoeken we een passend traject bij jou in de buurt. Je krijgt een welkomstpakket opgestuurd en voldoende informatie om zelfstandig op pad te kunnen. Als er in de buurt een regiocoördinator of andere gedreven vrijwilliger woont, kan je ook een keertje met diegene afspreken om samen op pad te gaan om de kneepjes van het vak te leren.

Samenvatting

Periode hele jaar
Dagdeel overdag en 's avonds
Locatie vrijwel heel Nederland
Soortgroep vissen
Ervaring ●●○
Tijd ●●○

Invoermodule

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top