Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 2 december 2023

Reptielen - Broeihopen

Broeihoopwerkgroep zet nieuwe werkgroep op. Foto: Jelger Herder

De ringslang legt haar eieren het liefst in een broeihoop. De uitkomstpercentages van de eieren in een broehoop zijn zeer hoog. Om ervoor te zorgen dat de ringslangen voldoende plekken heeft om zich voor te planten leggen groepen vrijwilligers in het leefgebied van de ringslang broeihopen aan.

Een broeihoop is een soort ‘mesthoop’ waarin ringslangen gemakkelijk in kunnen om eieren af te zetten. Door de combinatie van ruwe paardenmest, compost en takken onderstaat er een ideaal klimaat en een constante temperatuur. In het voorjaar (midden april tot eind mei) worden deze broeihopen aangelegd. Vaak worden tegelijk de lege eierschalen van afgelopen jaar geteld.

Wat ga je doen?

Samen met andere vrijwilligers kijk je hoe de broeihopen van vorig jaar er bij liggen. Sommige zullen opnieuw aangelegd moeten worden. Soms maak je ook een volledig nieuwe broeihoop. De broeihopen van vorig jaar controleer je ook op lege eierschalen. De aantallen hiervan geef je door voor de eitelling.

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag in de natuur en leert over de plaatselijke fauna. Samen met een groep enthousiaste medevrijwilligers ben je een dagdeel in de weer om zo een broeihoop te maken.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • buitenkleding die vies mag worden
  • je bent niet bang om de handen uit de mouwen te steken

Meedoen?

Neem een kijkje op de broeihopen-website voor meer informatie en contactgegevens. Zoek een werkgroep bij jou in de buurt of richt zelf een nieuwe werkgroep op.

Samenvatting

Periode april - mei of oktober - november
Dagdeel overdag
Locatie zie broeihopen.nl
Soortgroep reptielen
Ervaring ●○○
Tijd ●○○

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers, inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. 

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top