Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Agenda

Er zullen de komende maanden weer excursies en andere activiteiten gepland worden: kijk voor actuele informatie regelmatig op deze activiteitenpagina.

Wilt u uw activiteit(en) opnemen in deze agenda, geef dit dan door aan redactie@ravon.nl.

Categories

Visexcursie Bethunepolder

Visexcursie Bethunepolder

Werkgroep vissen, amfibieën en reptielen Noord-Holland & RAVON Utrecht

Datum & tijd: 7-10-2023 10:00 - 14:00


De Bethunepolder (een 535 ha kwelpolder) bevindt zich net noordoostelijk van het dorp Maarssen in de gemeente Stichtse Vecht en ligt ingeklemd tussen de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen (5e plas). De naam van de polder is ontleend aan de Belgische markies De Béthune die zich in de 19e eeuw volledig heeft verkeken op het droogmalen van het toenmalige meer. Het ontbrak hem aan techniek om een polder leeg te pompen waar zoveel water opwelde. Rond 1880 slaagde de markies er weliswaar in om de polder enigszins droog te krijgen, maar dit was lang niet droog genoeg voor de geplande land- en tuinbouw. In 1900 deed de markies zijn concessie van de hand. Ook een latere eigenaar, de Maarssenaar Anton August van Vloten, kreeg de bemaling niet voor elkaar. Hij ging zelfs failliet aan de hoge bemalingskosten. Pas toen in 1930 het Gemeentelijk Waterbedrijf Amsterdam begon met oppompen van water, daalde het waterpeil zover dat veeteelt mogelijk werd in het grootste deel van de polder. Het noordwestelijke deel bleef echter te nat en bestaat nog steeds uit elzenbroekbos (het bosje van Robinson) en uitgestrekte rietlanden.

De polder is een uniek drinkwaterwingebied. Nergens anders ter wereld welt zoveel grondwater op als hier, namelijk 34 miljoen kubieke meter water per jaar, dat is ruwweg 1.000 liter per seconde. Hiervan wordt door Waternet, 25 miljoen kubieke meter gebruikt voor de productie van het drinkwater voor de stad Amsterdam wat gelijk staat aan ongeveer een derde van de totale behoefte van de hoofdstad. De polder ligt 2,75 meter beneden het peil van de omringende polders en de aangrenzende Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen. Zonder bemaling zou het waterpeil iedere dag met zo'n anderhalve centimeter stijgen.

Vanwege de grote kwetsbaarheid van deze polder zijn alle boerderijen en woonhuizen voorzien van elektronische waarschuwingssystemen welke een signaal geven bij bijvoorbeeld een defecte riolering. Tevens gelden er strenge regels voor bemesting. De Bethunepolder is onderdeel van Natura 2000 gebied Oostelijke Vechtplassen. We zijn benieuwd welke vissen er voorkomen. We gaan uitkijken naar de doelsoorten bittervoorn, grote modderkruiper, kleine modderkruiper, kroeskarper, paling, rivierdonderpad, riviergrondel, ruisvoorn, snoek, tiendoornige stekelbaars, vetje, zeelt.

Meenemen: schepnet, (eventueel) waadpak & lunch
Aanmelden verplicht: Geert Timmermans, max 20 deelnemers
Startpunt wordt medegedeeld na aanmelding

Printen
370 Waardeer dit artikel
2.3

Zoek evenement

Vissenweekend Harry Kuypers

Vissenweekend

Locatie: Noord-Holland
Datum: 11 t/m 13 oktober 2024
Meer informatie: www.ravon.nl/vissenweekend

RAVON-dag RAVON Miranda de Kock

RAVON-dag

Datum: Zaterdag 9 november 2024
Meer informatie: www.ravon.nl/ravondag


Hemelvaartweekend

Locatie: Achterhoek, Liemers en Twente.
Datum: 8 t/m 12 mei 2024
Meer informatie: www.ravon.nl/hemelvaartweekend


Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top