Search
woensdag 6 juli 2022

Agenda

Er zullen de komende maanden weer excursies en andere activiteiten gepland worden: kijk voor actuele informatie regelmatig op deze activiteitenpagina.

Wilt u uw activiteit(en) opnemen in deze agenda, geef dit dan door aan redactie@ravon.nl.

Excursies en Corona

In verband met het Coronavirus (COVID-19) zijn er nog enkele richtlijnen opgesteld om de kans op besmetting te minimaliseren, deze zijn in lijn met het landelijke beleid (zie voor meer informatie www.ravon.nl/corona).

Categories

Beekdonderpad

Beekdonderpad

Cottus rhenanus

Datum & tijd:


Beekdonderpad Cottus rhenanus Jelger Herder

De beekdonderpad is een zeer zeldzame vis die leeft in kleine snelstromende beken met een bodem van grind en stenen. In Nederland is zijn voorkomen beperkt tot de Geul, de Berkel en de Aastrang.


Herkenning

De beekdonderpad is een bodemvis uit de familie van de donderpadden (Cottidae).

Kenmerken:

  • Brede afgeplatte kop, grote bek en zeer grote borstvinnen.
  • Flanken zijn, afhankelijk van de bodemkleur waar ze zich op bevinden, bruin tot grijskleurig met donkere vlekkerige banden dwars op het lichaam.
  • Tot circa 13 centimeter lang.

Het onderscheid met de sterk gelijkende rivierdonderpad is te maken doordat de huid van jonge beekdonderpadden (< 6 centimeter) alleen kleine zichtbare en voelbare stekeltjes ter hoogte van de borstvin heeft, jonge rivierdonderpad heeft zowel op de rug als de flanken stekeltjes. Het onderscheid met de gelijkende uitheemse grondelsoorten (marmergrondel, Kesslers grondel, zwartbekgrondel) is te maken doordat de buikvinnen van deze soorten zijn vergroeid tot een zuignap, bij beekdonderpad zijn ze gescheiden. Voor meer informatie over gelijkenissen en verschillen wordt verwezen naar de herkenningskaart bodemvissen.

Beekdonderpad Cottus rhenanus Jelger Herder

Beekdonderpad Cottus rhenanusJelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De soort is nachtactief. Overdag verschuilen de dieren zich tussen stenen en boomwortels. Beekdonderpad paait in de periode maart-april. Het vrouwtje legt haar eitjes in een holte tussen stenen welke door het mannetje bewaakt wordt.

Levenswijze

De beekdonderdpad leeft in kleine snelstromende beken met een bodem van grind en stenen. De soort is nachtactief en eet prooien zoals vlokreeften, waterpissebedden, muggenlarven, kleine visjes of visseneieren. Overdag verschuilen de dieren zich tussen stenen en boomwortels. Beekdonderpad paait in de periode maart-april. Het vrouwtje legt haar eitjes in een holte tussen stenen welke door het mannetje bewaakt wordt.

Beekdonderpad Cottus rhenanus Jelger Herder

 

Verspreiding

Beekdonderpad komt voor in snelstromende beken binnen het stroomgebied van de Rijn en de Maas. In Nederland is de verspreiding van beekdonderpad beperkt tot enkele beken; de Geul, de Berkel en de Aastrang.

Beekdonderpad Cottus rhenanus Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Omdat de beekdonderpad in Nederland een zeer beperkt leefgebied heeft, is deze kwetsbaar. De soort is gevoelig voor lage zuurstofgehalten, verontreiniging met zware metalen en het verdwijnen van habitat door beeknormalisatie. De huidige leefgebieden van beekdonderpad in Nederland zijn middels stuwen gescheiden van het leefgebied van rivierdonderpad. Doordat exotische grondels concurrentiekrachtiger zijn vormt het passeerbaar maken van deze stuwen een mogelijke bedreiging voor de beekdonderpad. De soort in Nederland is beschermd onder de Wet natuurbescherming en internationaal beschermd middels de Bern Conventie (bijlage 2). Daarnaast is de beekdonderpad opgenomen als 'gevoelig' op de Rode Lijst (Staatscourant, 2015 nr. 36471).

Beekdonderpad Cottus rhenanus Blik onder Water
 
Printen
6917 Waardeer dit artikel
Geen waardering

Theme picker

Zoek evenement

Vissenweekend Harry Kuypers

Vissenweekend

Locatie: Friesland
Datum: 30 sept t/m 2 okt
Meer informatie: www.ravon.nl/vissenweekend

RAVON-dag RAVON Miranda de Kock

RAVON-dag

Locatie: Nijmegen
Datum: Zaterdag 12 november 2022
Meer informatie: www.ravon.nl/ravondag


Hemelvaartweekend

Locatie: Nog niet bekend
Datum: Hemelvaart 2023
Meer informatie: www.ravon.nl/hemelvaartweekend


Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top