Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zondag 15 september 2024

Nieuws

Kikkerdriltelling start vanaf 23 februari

Doe mee

  • 22 februari 2024
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 885
  • 0 Reacties

Evenement datum: 23-2-2024 - 10-3-2024 Exporteren evenement

Kikkerdriltelling start vanaf 23 februari

Door hoge temperaturen en een vroeg voorjaar hebben amfibieën de lente in de bol. RAVON organiseert vanaf 23 februari tot en met 10 maart de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het mag natuurlijk ook buiten je tuin, in stadsvijvers, poelen of sloten. Dit jaar zijn de kikkers er vroeg bij, daarom start de telling drie weken eerder dan vorig jaar.

Deel deze pagina    

Bruine kikkers luiden het voorjaar in!

Eind februrai en begin maart starten de bruine kikkers met hun eerste voorjaarsconcerten. Ze leggen hun eieren op ondiepe, zonbeschenen oevers.

Hier zie je – en hoor je – hoe een voorjaarsconcert van de bruine kikker eraan toe gaat! (Bron: Jelger Herder)

Knorrende kikkers en kikkerdril

In de winter hebben de amfibieën overwinterd op een beschut, vorstvrij plekje in de tuin of in het water. Wanneer het voorjaar aanbreekt, zijn bruine kikkers niet meer te houden. De mannen zitten al vroeg in het water, klaar voor de voortplanting. Om de vrouwtjes naar het water te lokken kwaken de heren er lustig op los.

Bruine kikkers hebben één keelblaas. Daarmee produceren ze een zacht, knorrend geluid. Vrouwtjes die in of bij de vijver arriveren worden al snel onder de oksels stevig omklemd door een mannetje en na enkele dagen worden door het vrouwtje de eieren afgezet.

Wat gaan we tellen?

De telling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker. Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden. Ze worden in groepen afgezet en meestal binnen één of twee dagen en allemaal tegelijk. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever. Een eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes, afhankelijk van de grootte van het vrouwtje.

Tel de eiklompen

Voor de kikkerdriltelling vragen we speciaal  aandacht voor het tellen van het aantal eiklompen in je vijver. De bedoeling is dat je het aantal eiklompen telt, dus niet alle individuele eieren. Het aantal klompen geeft een uitstekend beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes. Vermenigvuldig het met twee (mannetjes tellen immers ook mee) en je hebt een mooie indicatie van het aantal kikkers in en rond je tuinvijver.

Meer informatie

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Beeld: Jelger Herder, RAVON (leadfoto: bruine kikker) 

  

Printen

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top