Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 18 juni 2024

Nieuws

Kijk het webinar over glasaal hier terug

Video

  • 26 september 2023
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 797
  • 0 Reacties
Kijk het webinar over glasaal hier terug

Op 14 september jl. organiseerden RAVON, INBO, Good Fish, Wageningen Marine Research en Van Hall Larenstein een webinar over glasaaldata en trends. Zoveel mogelijk Nederlandse en Belgische glasaaldata werden hiervoor gebundeld en gebruikt in een wetenschappelijke trendanalyse om de kennis over de glasaalintrek te versterken en te vergroten. De registratie van het webinar is nu beschikbaar. 

Aanleiding

De Europese aal is in vijftig jaar sterk achteruitgegaan. Zowel internationaal als nationaal zijn er daarom inspanningen om de soort te laten herstellen. Een belangrijke graadmeter is de jaarlijkse aankomst van glasaal (jonge aal) voor onze kusten. Trends in glasaal zijn in grote mate bepalend voor het gevoerde (visserij)beleid en het nemen van aanvullende herstelmaatregelen.

Er zijn veel partijen betrokken bij aal. Daarbij is er regelmatig discussie rondom getallen die te maken hebben met de toestand van (glas)aal. Door de jaren heen zijn lokale omstandigheden of monitoringmethoden veranderd. Tegelijk zijn er veel meer data beschikbaar dan eerder werden gebruikt.

Bundeling en analyse van data

Er is een belangrijke stap gemaakt met het bundelen van zo veel mogelijk Nederlandse en Belgische glasaaldata om een trendanalyse uit te voeren met een goede wetenschappelijke borging en context. In 2021 is door RAVON en INBO gestart met de analyses. In 2023 is de samenwerking uitgebreid met Wageningen Marine Research en Van Hall Larenstein. Het project wordt in 2023 afgerond, onder andere met het publiceren van de resultaten van de analyse in een wetenschappelijk artikel en via andere kanalen.

Doel is om de robuustheid en transparantie van de kennis over glasaalintrek te vergroten, in beginsel gebaseerd op kruisnetdata. Hierdoor kunnen belanghebbenden zoals beleidsmakers, visserijsector, wetenschap en natuurorganisaties beter met elkaar in gesprek en doelgerichter samenwerken.

Webinar

Tijdens het webinar van 14 september werd dieper ingegaan op welke data er in Nederland en België beschikbaar zijn en hoe deze data zijn gebruikt. Ook werden voor het eerst resultaten uit de analyses gedeeld en besproken.

Martijn Schiphouwer, visecoloog bij RAVON over de data: "De bundeling van data, van 58 locaties en 54.000 dataregels, met het doorrekenen van verschillende factoren, geeft een nauwkeuriger trend voor Nederland en België. Onder andere het meenemen van het effect van vismigratievoorzieningen laat zien dat de aankomst van glasaal de laatste jaren hoger ligt dan werd aangenomen. De aankomst van glasaal ligt voor onze regio echter nog steeds op een zeer laag niveau: 1 tot 2 procent in vergelijking met vijftig jaar geleden."

Het webinar is nu terug te kijken.

Printen
Categorieën: Actueel, Instagram, MVO
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top