We zien het regelmatig: vissen met lichamelijke verwondingen die op de oevers van de Waal liggen. Wat is er met deze vissen gebeurd? En, hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Palingen zijn zelf vaak echt geknakt of hebben een knoop in hun lichaam, vandaar de naam ‘knakaal’.
We hebben wel vermoedens over de oorzaken, zoals botsingen met een scheepsschroeven of verhakseling door gemalen, maar helemaal zeker weten we dit niet. Om meer inzicht te verkrijgen inventariseert een grote groep vrijwilligers trajecten langs de Waal op aangespoelde vissen. Help jij mee om conclusies te trekken en goede voorzorgsmaatregelen te bedenken?
Werkzaamheden stage
Je helpt ons de juiste conclusies te trekken. Je gaat als een echte speurder aan de slag met ingevroren knakalen, analyseert data verkregen door vrijwilligers en je verbindt de resultaten met informatie over onder andere scheepvaart en waterstanden. Hiervoor is het belangrijk dat je ervaring hebt met data-analyse (R en QGIS). In het veld help je mee om op strategische plekken langs de rivier te speuren naar knakalen en andere aangespoelde vissen.
NIVEAU: HBO/ WO
PERIODE: In overleg (start mogelijk vanaf april 2025)
BEGELEIDER(S): Nymfe van Boekel & Maarten Bruns. Meld je nu aan bij n.vanboekel@ravon.nl
BELANGRIJK: Beschikking over een auto is wenselijk (kilometers worden vergoed). Het hebben van een rijbewijs is een eis.