Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

maandag 20 mei 2024

Nieuws

Bas Raaijmakers (18): "Ik breng al mijn vrije tijd door in de natuur"

Vrijwilligers

  • 10 februari 2023
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 602
  • 0 Reacties
Bas Raaijmakers (18): "Ik breng al mijn vrije tijd door in de natuur"

Vrijwilliger in beeld: Bas Raaijmakers

RAVON beschermt reptielen, amfibieën en vissen. Dit doen we samen met duizenden vrijwilligers;  mensen die vanwege hun passie voor de natuur waarnemingen doen die ons inzicht geven over onze soortgroepen en de natuur in brede zin. In onze nieuwe rubriek “Vrijwilliger in Beeld“ staan zij centraal.

Bas Raaijmakers kreeg afgelopen november de Jeugd Lendersprijs overhandigd, die ieder jaar tijdens de RAVON-dag wordt uitgereikt aan een talentvolle jonge vrijwilliger. Bas is 18 jaar en gepassioneerd natuurliefhebber. We spraken hem over wat hij allemaal doet voor de herpetofauna en vissen in Nederland: “Het gevoel dat je krijgt als je je eerste Nederlandse slang in het wild ziet, is onbeschrijfelijk.”

Hekel
“Ik heb echt een hekel aan de winter. Dat is echt een tijd die ik moet uitzitten. Zodra het weer wat mooier weer wordt, ga ik naar buiten. Al mijn vrije tijd spendeer ik in de natuur. Ook voor komend voorjaar kan ik niet wachten om weer op pad te gaan!”

 

Adder
De lijst met activiteiten die Bas doet is lang. “Ik ben het vaakst te vinden bij de Meinweg. Daar doe ik adderonderzoek, maar ook plaatjesonderzoek, voor de hazelworm en gladde slang.” Hij doet er een eigen onderzoek naar de rugstreeppad, gaat wekelijks op pad voor knoflookpaddenonderzoek en begeleidt excursies die over herpetofauna gaan: “Dat is iets wat ik veel vaker wil gaan doen.”

Grote modderkruiper
Daarnaast heeft Bas ook nog een eigen traject in Nuenen voor de levendbarende hagedis en de heikikker. “Maar ook voor vissen gaat ik op pad. Met een klasgenoot zoek ik de grote modderkruiper in Sprang-Capelle”. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is hij ook onderdeel van de IVN-werkgroep in Laarbeek voor de inventarisatie van amfibieën en vissen én ook bij een onderzoek naar de gladde slag in de Peel. Daar begon het allemaal voor Bas. Een docent nam hem mee en kon hem enthousiasmeren om meer te doen.

Enthousiasmeren
Dat is ook precies wat Bas óók graag doet: “Ik neem leeftijdsgenoten mee het veld in om ze de Nederlandse natuur van dichtbij te laten ervaren. Het gevoel dat je krijgt als je je eerste Nederlandse slang in het wild ziet, is onbeschrijfelijk prachtig.” Bas vindt het heerlijk om in de natuur te zijn en op mooie plekken te komen. “Maar ik ben vaak de jongste deelnemer van de groep. Tijd voor verandering, dus”, aldus Bas. “Van de leeftijdsgenoten die ik meeneem, krijgt ik positieve reacties. Zo hoopt ik het vuur ook bij hem aan te wakkeren. Er is altijd wel iemand die met me mee op pad wil!”

 

Printen
Categorieën: Actueel, Instagram
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top