Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

donderdag 20 juni 2024

Biografie Arthur de Bruin

Arthur de Bruin regisseur, onderwaterfilmer, aquatisch ecoloog (1983)

“Wij zien de waterspiegel altijd van bovenaf, de bovenwaterwereld reflecterend. Mensen hebben geen idee van wat zich daaronder afspeelt, van de kleuren, de schoonheid, de spelingen van het licht, van het wel en wee van de vissen en alle andere levensvormen die in deze wereld thuis zijn.”

Een diepgaande passie voor zoetwaterecologie dreef Arthur afgelopen jaren tot het maken van een film over een wereld die hij al jarenlang bestudeert. Het is dezelfde verwondering en nieuwsgierigheid die veel kinderen hebben voor de kikkers en de visjes, die Arthur eigenlijk nooit losgelaten heeft. Dertien jaar geleden begon hij bij Stichting RAVON waar hij als projectleider werkt aan onderzoek naar de meest zeldzame en verborgen vissoorten in Nederland. In zijn werk merkte hij dat het geen eenvoudige opgave is om mensen te inspireren voor vissen als de grote modderkruiper of de kwabaal. Het leven onder de waterspiegel is voor de meeste mensen onzichtbaar. Daar waar een vogelonderzoeker zijn verrekijker gebruikt om het gedrag van vogels te bestuderen, pakte Arthur zijn duikbril om het gedrag van vissen te bestuderen. Dat bleek zo boeiend dat hij al snel een onderwaterbehuizing voor zijn camera kocht, om zijn passie te kunnen delen met anderen.

De ontdekking dat mensen interesse hebben in de Nederlandse onderwaterwereld kwam nadat Arthur tijdens flinke overstromingen van de rivieren een fotoserie maakte van vissen die door het hoge water ineens op weilanden konden zwemmen en tussen bomen doorzwommen. De foto’s haalden de voorpagina van vrijwel alle kranten en de telefoon stond roodgloeiend. Het was 10 jaar geleden de start van het bedrijf Blikonderwater.

De technologie van de fotocamera’s ontwikkelde snel, en toen op Arthur’s nieuwste camera ook een optie voor filmen verscheen, verlegde hij zijn focus steeds meer op het maken van filmbeelden. Hierbij staat vanaf het begin het volgen van de dieren en het vastleggen van hele verhalen centraal. De filmbeelden worden gebruikt in films en TV-programma’s. Voor de serie Wildernis Onderwater (uitgezonden door de E.O) filmde hij een groot deel van de verhalen en was hij regelmatig als presentator aan het woord om te vertellen over de wereld onder de waterspiegel.

Bij Arthur ontstond de wens om een film te maken waarbij niet de mens vertelt over de natuur, maar waarbij de natuur zelf spreekt met beelden die mensen doen verwonderen.

In 2017 kreeg het idee verder vorm en werkte Arthur een plan uit voor de film die hij voor ogen had. Zijn kennis van 10 jaar onderwaterfotografie, zijn expedities naar alle uithoeken van Nederland en zijn werk als visonderzoeker zijn hiervoor de basis. Dankzij deze kennis over waar en wanneer bijzondere verhalen gefilmd kunnen worden, vulde zijn filmplan zich binnen mum van tijd.
Zijn werkgever RAVON gaf na een korte pitch carte blanche om het idee verder vorm te geven en zijn inhoudelijke werk even te pauzeren. Karin Schagen is vanaf het begin bij het project aangeschoven als scenarioschrijfster en sparringpartner. De samenwerking met Cees van Kempen ontstond toen Cees naar een onderwaterfilmer voor zijn film over de Markerwadden zocht.

Ruim twee jaar lang werkte Arthur dag en nacht aan de film en ruim 500 draaidagen maakte hij onder water of op de waterkant. Nu is het moment gekomen om iedereen die het horen en zien wil mee te nemen in de voor hem bekende wereld onder de waterspiegel.

Arthur de Bruin aan het werk

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top