Search
zondag 1 oktober 2023

Soorten

Witvinriviergrondel

Romanogobio belingi

Witvinriviergrondel Romanogobio belingi Jelger Herder

De witvinriviergrondel is een exotische karperachtige die voornamelijk aangetroffen wordt in de grote rivieren. 


Herkenning

Witvinriviergrondel (Romanogobio belingi) behoort tot de familie van de karpers (Cyprinidae). Het is een langgerekte cilindervormige vis. De flanken zijn grijs met een blauwe tint met vage donkere vlekken. De bek is onderstandig met in elke hoek een bekdraad. De soort kan tot 19 centimeter lang worden. Jonge barbeel heeft een vergelijkbare lichaamsbouw en is van witvinriviergrondel te onderscheiden doordat barbeel vier bekdraden heeft. Witvinriviergrondel vertoont zeer veel gelijkenis met de riviergrondel. Het onderscheid is te maken doordat witvinriviergrondel in tegenstelling tot riviergrondel gekielde schubben op de nek en rug heeft, ongevlekte vinstralen en de anus dichter bij de buikvin zit dan bij de anaalvin (andersom bij de riviergrondel).

Witvinriviergrondel Romanogobio belingi Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplantingsperiode loopt van april tot augustus waarbij het vrouwtje meerdere keren per jaar eitjes afzet. Voor de paai wordt gemigreerd over korte afstanden naar ondiepe plaatsen met stroming en een zandige of grindrijke bodem. 

Levenswijze en habitat

De witvinriviergrondel is een gedeeltelijk stromingsminnende soort en heeft een voorkeur voor zandige bodems in stromend water.  Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden die ’s nachts met behulp van de bekdraden opgespoord worden.

Witvinriviergrondel Romanogobio belingi Jelger Herder

 

Verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van witvinriviergrondel ligt in Oost-Europa in de stroomgebieden rond de Zwarte Zee. Sinds 1998 is het voorkomen in de Elbe, Oder en het Duitse deel van de Rijn vastgesteld. Het is onduidelijk of de soort hier altijd al voorkwam of per ongeluk geintroduceerd is, bijvoorbeeld door mee te liften met vistransporten voor de hengelsport. In Nederland werd witvinriviergrondel voor het eerst in 2004 herkend. Vervolgens bleek dat de soort in alle grote rivieren aanwezig was terwijl riviergrondel slechts incidenteel werd aangetroffen.

Witvinriviergrondel Romanogobio belingi Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De witvinriviergrondel is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. De soort is opgenomen in de Visserijwet zonder beperkingen. Onderzoek naar museum exemplaren laat zien dat de witvinriviergrondel de riviergrondel in de grote rivieren heeft verdrongen (zie artikel).  In kleinere stromende wateren zoals beken is dit niet aan de orde en lijkt de witvinriviergrondel geen bedreiging te vormen voor de aanwezige riviergrondelpopulaties.

Witvinriviergrondel Romanogobio belingi Jelger Herder
 
Volgend artikel Zaagrugschildpad (Exoot)
Printen
2891

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers, inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. 

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top